h i r d e t é s

Gyerekeket erőszakolt, de azért megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei otthon volt igazgatója

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Gyerekeket erőszakolt, de azért megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei otthon volt igazgatója

2019. szeptember 19. - 11:41

 

A nyolc év fegyházra ítélt Vásárhelyi János továbbra is a Magyar Bronz Érdemkereszt tulajdonosa marad - derül ki Áder János hivatalának válaszából. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: pixabay.com

A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatóját, Vásárhelyi Jánost jogerősen nyolc év fegyházra ítélte a Győri Ítélőtábla a gondozására bízott gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. Emellett nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

A volt igazgató 2000-ben Bicske Város Díszpolgára címet, 2016-ban Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott, Budapest pedig 2015-ben Bárczi István Díjjal ismerte el munkásságát. A 168 Óra az ítélet nyomán annak járt utána, hogy a jogerős ítélet fényében a volt igazgatótól visszavonják-e kitüntetéseit. 

Amikor megkérdezték a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy kezdeményezi-e a hivatal Vásárhelyi János bronz érdemkeresztjének visszavonását, azt a választ kapták, hogy

az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés f) pontja, illetve a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza Magyarország állami kitüntetéseit. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód.

A Btk. mást mond

Ez a válasz azonban törvényi ellentmondást rejteget - jegyzi meg a lap. A 2011-es törvény, amely a kitüntetésekről is rendelkezik, valóban nem tér ki a kitüntetés visszavonására. 2008-ban egy módosítás nyomán ugyan belekerült az, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrendet, a Magyar Köztársasági Érdemkeresztet, valamint a Nagy Imre Érdemrendet vissza kell vonni attól, aki arra érdemtelenné válik.

Ezen az Orbán-kormány változtatott, így jelenleg annak ellenére nincs rendelkezés az állami kitüntetések visszavonásáról, hogy 

a 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 61. paragrafusában előírja, hogy közügyektől eltiltott személy nem kaphat belföldi kitüntetést. Továbbá a közügyektől eltiltott az ügydöntő határozat jogerőre emelkedésével elveszti mindazon tagságát, állását, tisztségét, katonai rendfokozatát, megbízatását és kitüntetését, valamint címzetes rendfokozatát, amelynek elnyerését a rendelkezés kizárja.

Az újságazt is megkérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalól , hogyan lehet feloldani a törvények közötti ellentmondást – erre azonban még nem kaptak választ.

2016-ban a Népszava a Bayer Zsoltnak adott lovagkereszt kapcsán még arról számolt be, hogy az állami kitüntetés visszaadása és visszavonása a jelenlegi szabályozások értelmében nem lehetséges. A Jobbik abban az évben kezdeményezte, hogy módosítsák a rendeletet, hogy a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltektől vissza lehessen venni a kitüntetést. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes viszont közölte, hogy a szabályozás alapvető szempontja, hogy az elismeréseket nem lehet visszavonni és nem lehet posztumusz odaítélni.  

nepszava.hu


 

h i r d e t é s