h i r d e t é s

Gyorsan emelkedik a Duna vízszintje, árvízvédelmi készültség lép életbe

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyorsan emelkedik a Duna vízszintje, árvízvédelmi készültség lép életbe

2019. május 23. - 14:00

 

Továbbra is kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon, a Dunán és a Tiszán első-, illetve másodfokú készültségi szint közelében várható tetőzés. A vízszintemelkedés helyenként jelentős lesz, de rendkívüli helyzetre sehol sem kell számítani - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön. 

A 2013-as árvíz Esztergomnál - Forrás: MTI

A Dunát érintően szerdán már csak a Morva vízgyűjtőjén és a Bécsi-medencében hullott jelentősebb, 10 milliméternél több csapadék. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban lényegében megszűnik a csapadék, de ezt követően az említett területeken a jövő hét elején várhatóan újra visszatér az eső.

A kialakult árhullám a Dunán Nagybajcsnál várhatóan pénteken tetőzik a másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással. Budapesten várhatóan az elsőfokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám, melynek tetőzése szombat éjjel valószínűsíthető.

A Duna Esztergomnál


Forrás: hydroinfo.hu

A Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt három napon területi átlagban is igen jelentős (35-70 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban ugyan folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű eső várható. A Túron a másodfokú készültségi szintet, a Tisza Kisköréig tartó szakaszán, a Szamoson, a Krasznán és a Bodrogon az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani - írta az OVF.

Az Országos Vízjelző Szolgálat egyhetes előretekintő vízállásjelentése, illetve előrejelzése alapján Nagybajcson már életbe lépett az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint, pénteken-szombaton pedig másodfokra emelhetik a készültséget. Budapesten vasárnap tetőzhet a Duna, azonban a jelenleg érvényes várakozás szerint ekkor is elmarad majd mintegy fél méterrel az elsőfokú készültségi foktól. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s