h i r d e t é s

Gyurcsány törvénytelennek nevezte a kormányt, Kövér szerint ilyet mondani nincs joga

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gyurcsány törvénytelennek nevezte a kormányt, Kövér szerint ilyet mondani nincs joga

2022. május 16. - 14:11

A szócsata végén a Demokratikus Koalíció képviselői kivonultak a teremből.

Gyurcsány Ferenc és kövér László - Forrás: Facebook

„Mi a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintjük” – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn az Országgyűlésben. Gyurcsány Ferenc szerint a törvényesség nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés, a kormány azonban megtörte a népakaratot, amikor „megszállta és szétzilálta a köztársaságot”. A volt miniszterelnök felszólalásában kiemelte, hogy a nép szerinte nem arra adott felhatalmazást, hogy a kormány alkotmányellenesen az államhatalom kizárólagos megszerzésére törekedjen, a Fidesz mégis ezt teszi.

Gyurcsány szerint egy választás akkor tükrözi a népakaratot, ha szabad és tisztességes volt, ám ha egy választás nem szabad, akkor nem a népakarat tükörképe, ezért egy ilyen választáson nyugvó kormány törvénytelen.

A volt miniszterelnök erkölcstelennek is tartja a Fidesz hamarosan felálló ötödik kormányát, mert szerinte az elmúlt tizenkét évben tönkretették az országot, ami így már csupán „bajkeverő politikusok és bajkeverő országok barátságára számíthat”. Kiemelte, hogy a Fidesz politikusai „önelégült vakságukban” nem látják, hogy a történelem mást tartogat az országnak: szerinte a magyarokra szabad, európai élet vár, vigyázó otthonnal, befogadó, nyitott nemzettel, a DK pedig a törvénytelen és erkölcstelen hatalom ellen fog küzdeni.

A felszólalását követően az Országgyűlés fideszes elnöke, Kövér László egy nagy sóhaj után hosszasan osztotta ki Gyurcsányt. „Ne higgye, hogy önnek van joga törvénytelennek nyilvánítani egy demokratikusan megválasztott kormányt, mert nincs joga ilyet tenni, pláne azután, hogy a polgárháború szélére juttatta az országot 2006-ban” – jelentette ki. Hozzátette: nem hagyja, hogy – legalábbis amikor ő vezeti az ülést – Gyurcsány még egyszer törvénytelennek nevezze a kabinetet.

A házelnök a fideszesektől vastapsot kapott, a DK képviselői kivonultak az ülésteremből. (hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s