h i r d e t é s

"Gyuri tart attól, hogy a Fidesz el fogja veszíteni a választást, mert akkor ki fognak derülni a dolgai"

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

"Gyuri tart attól, hogy a Fidesz el fogja veszíteni a választást, mert akkor ki fognak derülni a dolgai"

2023. június 03. - 07:08

Schadl A. Tamás vallomásának ismertetése után azt mondta: nem tudja, hogy "a kolléga hülye, vagy instruálták".

Rogán Antal, Borkai Zsolt és „lecsúszott újságírók” is szóba kerültek a bíróságon csütörtökön. Schadl György és R. Róbert nevetgéltek, Völner Pál pedig lemondóan legyintett az ötödrendű vádlott vallomásának ismertetésekor. - írja a Hvg.hu

Gyuri tart attól, hogy a Fidesz el fogja veszíteni a választást, mert akkor ki fognak derülni a dolgai

– ezt mondta egy korábbi, a bíróság által csütörtökön ismertetett vallomásában a Schadl-Völner korrupciós botrány ötödrendű vádlottja, A. Tamás.

A. Tamás ügyvédjelölt, de van agrármérnöki végzettsége is, ő a Schadl-körrel a harmadrendű vádlott R. Róberten keresztül került kapcsolatba. A hatóságok rá 2021-ben, Párizsból való hazatérése után csaptak le, nem sokkal azután, hogy leszállt vele a Ferihegyen a repülőgép. A. Tamás azt mondta, Schadl annyira tartott a lebukástól, hogy nemzetbiztonsági, politikai és bírósági vonalon is azon dolgozott, hogy elkerülje azt. Állítása szerint két végrehajtót is próbált akadályozni, hogy azok ne tudjanak rá terhelő adatokat kiszivárogtatni.

A. Tamás az elfogása után megtört és hosszan vallott a Schadl-kör után kutató ügyészeknek. Ő beszélt nekik arról is, hogy Schadl György pénzt adhatott át Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárának. Vallott arról is, hogy Schadlnek a végrehajtók havonta fizetnek praxisukért, korábbi, a bíróság által most ismertetett kihallgatási jegyzőkönyvek szerint A. úgy tudta, Schadl ezzel havi 300 milliót keresett. Schadl ezt tagadta A. vallomásának ismertetése után: azt mondta, sajnálja, de sem legálisan, sem illegálisan nem keresett soha havonta 300 milliót.

A. Tamás a nyomozóknak azt mondta, hogy nem első kézből származó sztorikat mesélt: szinte mindent, amit elmondott, állítása szerint R. Róberttől tudta – az R.-től hallott sztorikat pedig feldúsította saját személyes véleményeivel, meglátásaival.

Ilyen meglátás volt az is, amikor azt mondta korábbi kihallgatásán, hogy „simán elhiszem, hogy ő (mármint R. Róbert – a szerk.) a Völnerhez odamegy, és ő aláírja” amit elétesz. R. a tárgyalás ezen pontján hátranézett a mögötte ülő Völnerre, és hitetlenkedve mosolygott a volt államtitkárra, aki csak lemondóan legyintett. A hitetlenkedő mosoly és a legyintés valószínűleg annak tudható be, hogy korábban mind Völner, mind R. azt vallotta, hogy nem ismerik egymást, soha nem is találkoztak.

A. a tizenharmadrendű vádlotton keresztül került az ügybe: R. Róbert őt arra kérte fel, hogy segítsen S. Etelka iskolájának, a Mátrixsulinak engedélyeztetésében. Korábbi vallomásaiban azt mondta, R. ezért neki havonta kétmilliót ígért. Mire azonban elkezdtek dolgozni az iskola engedélyeztetésén, addigra ez az összeg egymillióra olvadt.

A. két dolog miatt került bajba: egyrészt azért, mert az R.-től kapott pénzt továbbosztotta az ügy egy másik vádlottjának, P. Kamillónak és feleségének, a szintén vádlott P. Z. Zsuzsannának azért, hogy segítsen neki az iskola engedélyeztetésével, úgy, hogy információkat szerzett R. Róbertnek az ügyben. Másrészt azért, mert a vád szerint ügyésznek adta ki magát. A. pedig – hiába tett részletes vallomást korábban a nyomozó ügyészeknek, csütörtökön pedig röviden vallott a bíróságnak is – végig kategorikusan tagadta, hogy valaha ügyésznek adta volna ki magát. Honnan jött akkor a félreértés? Onnan jöhetett, hogy A. ügyvédjelöltként volt, hogy pótmagánvádas eljárásban vett részt. Ez olyan eljárást jelent, ahol nem az ügyészség, hanem egy ügyvéd képviseli a vádat. Ezután A. találkozott R. Róberttel és S. Etelkával is – ahol viszont azt mondta, ügyészként járt el .

A. szerint akár elő is fordulhatott, hogy R. rá ügyészként hivatkozott korábban, de ő magát sosem mutatta be ügyészként. Igaz, R. szerinte sem volt azzal tisztában, hogy ő pontosan micsoda: korábbi vallomásában arról beszélt, hogy a harmadrendű vádlott valószínűleg őt „a mai napig” ügyvédnek hiszi, holott ő valójában csak ügyvédjelölt. Az pedig eszébe sem jutott, hogy S. Etelka nem tudja pontosan, hogy ő kicsoda.

A. vallomásának ismertetése közben R. és Schadl többször is remekül szórakoztak. Nevetgélve fogadták például a vallomásnak azt a részét is, amiben A. arról beszélt, hogy Schadl közvetlenül bejáratos Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterével. Rogán A. szerint – és ezt is R.-től hallotta elmondása szerint – „egyetemi ügyekben” segít Schadlnek, „ha valakinek a gyerekét át kell tolni”. Szintén mosolyogva fogadta Schadl és R. is azt, amikor a bíró A. Tamás vallomásának azt a részét idézte, miszerint az ügyvédjelölt R.-től azt hallotta, hogy Schadlnek köszönhető a Borkai Zsoltról készült szexvideó kiszivárogtatása is, sőt több „lecsúszott újságírót is felkeresett, hogy szimatoljanak” neki.

A. vallomása szerint „Gyuri kapott egy fülest, hogy lehallgatják”, R. pedig megkérdezte tőle, hogy nem tud-e ennek valahogy utánanézni. Ő viszont ekkor azt válaszolta, hogy a nemzetbiztonsági vonalnak nem tud utánanézni, nincs kapcsolata.

Schadl A. vallomásának ismertetése után azt mondta:

nem tudom, hogy a kolléga hülye, vagy instruálták.

Schadlhöz hasonlóan erős véleményt fogalmazott meg Völner Pál és R. Róbert is A. vallomásával kapcsolatban. Völner azt mondta, „egyetlen állítás nem igaz abból, amit A. Tamás velem kapcsolatban mondott”, R. szerint pedig „A. Tamás minden elmondása hamis”. Völner kiemelte: A. vallomásából kiderült, eleinte azt sem tudta, hogy ő melyik minisztériumban dolgozik (A. valóban keverte vallomásában a csak rövidítéseikben említett korábbi Innovációs és Technológiai Minisztériumot és az Igazságügyi Minisztériumot).

Völner a csütörtöki tárgyalási nap végén „lemondott a tárgyaláson való részvétel jogáról”. Ugyanígy tett M. Viktor, Schadl sofőrje is, így nekik nem kell részt venniük a tárgyalásokon. Viszont a bíróság akár a távollétükben is hozhat döntést az ügyükben.

Arról korábban beszámoltunk, hogy A. korábbi vallomásainak egyik legsúlyosabb része nem került be a vádiratba. Ebben az ügyben A. segítségével Schadl és R. csapata azon dolgozott, hogy egy több mint tíz évre visszanyúló jogvitát próbáljanak meg elsimítani a CIB Bank és egy felszámoló között. Ezt úgy akarták megoldani A. szerint, hogy bírókat vesztegetnek meg, hogy nekik kedvező döntést hozzanak. Azonban A. Tamás szerint a Schadl-féle csapat aggódott: szerintük a felszámolók már előttük megvettek bírókat.

Arról, hogy R. Róbert pontosan kicsoda, és milyen kapcsolatban állhatott S. Etelkával, a harmadrendű vádlott azt mondta a bíróságon tett vallomásában, hogy bizalmi viszony volt kettejük között, S. Etelka komoly összeget adott neki kölcsön. A hvg360 korábban kiderítette: R. átverhette S.-t és közel hetvenmillió forinttal húzhatta őt le egy kamu emberrablási ügyben.

Mielőtt a bíróság meghallgatta volna A. Tamást, röviden felszólalt M. Viktor, Schadl György sofőrje és bizalmi embere is. Ő a legutóbbi tárgyaláson nem tett vallomást, csütörtökön pedig lemondott a tárgyalás jogáról. Azt mondta, semmilyen törvénytelen dolgot nem tett szándékosan – bár azt ő is elismerte, hogy „nem ő a legélesebb kés a fiókban”, így ha mégis bűncselekményt követett el, nem tudott róla. M. Viktor azt mondta, nem tudja, hogy őt az ügyészség miért rángatta bele az ügybe. Annyit viszont még hozzátett, hogy Schadl R. Róbertnek valóban adott rendszeresen pénzt – igaz, azt nem tudta megmondani, hogy mindezt milyen jogcímen tette.

A vád szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke éveken keresztül tízmilliókkal fizette le Völner Pál igazságügyi államtitkárt azért, hogy Völner hatalmát kihasználva azokat a végrehajtókat juttassa praxishoz, akik neki korábban ezért fizettek. Mind Schadl, mind Völner tagadott minden vádat. Schadl a bíróság előtt azt állította vallomásában, hogy a végrehajtók neki csupán korábbi kölcsönöket fizettek vissza, korrupció nem történt. Azt is tagadta, hogy valaha megvesztegette volna Völner Pált. (hvg.hu)