h i r d e t é s

"Hadat üzen a magyarországi tejfogyasztóknak az agrárkamara"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Hadat üzen a magyarországi tejfogyasztóknak az agrárkamara"

2019. március 25. - 13:57

 

A Tej Terméktanács és a Magyar Agrárkamara a tejpiaci folyamatokba történő beavatkozása a tej fogyasztói árának növekedését vonhatja maga után, ami ellentétes a magyarországi fogyasztók érdekével.

Illusztráció: pixabay.com

Mint ismeretes, a Penny Market a magyarországinál olcsóbb szlovák tejet hozott forgalomba 135 forintos literenkénti akciós áron. Ennek hatására a Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara demonstrációt hirdetett keddre az áruházlánc alsónémedi központja elé, azt követelve, hogy a Penny Market vonja vissza ezt az akciót.
 
Úgy tűnik, lassan 15 esztendőnyi EU-tagság után sem sikerült a hazai agrárgazdaság irányítóinak megértenie a közös európai piac működésének alapelveit, így például a tőke, a munkaerő és az áruk szabad áramlását. A szlovák tej - hasonlóan a más EU-tagországokból érkező élelmiszerekhez - hozzájárul ahhoz, hogy növekedjen a piaci verseny és ennek következtében tartósan alacsonyak maradjanak a fogyasztói árak. Ennek szemléletes példája a Penny Market által forgalmazott import tej.
 
Az áruházlánc árképzése elleni tiltakozással a Tej Terméktanács és az agrárkamara valójában a tej fogyasztói árának növelését követeli, ez pedig homlokegyenest ellenkezik a magyarországi fogyasztók, a vásárlók érdekeivel.
 
Az agrárkamarának nem feladata a szabadpiaci folyamatokba történő beavatkozás, így a tej piaci árának meghatározása sem - ehelyett az Agrárminisztériummal együttműködve azon kellene dolgoznia, hogy a rendelkezésre álló nemzeti és európai uniós források megfelelő felhasználásával növeljék a magyarországi tejtermelők versenyképességét és hatékonyságát, hogy meg tudják állni a helyüket az EU közös piacán a más uniós tagországokban élő tejtermelőkkel folytatott árversenyben.
 
 Chladek Tibor,
a Liberálisok Pest megyei választmányi elnöke, 
a párt agrárszakértője


 

h i r d e t é s