h i r d e t é s

Halálos fenyegetést kapott a brüsszeli orgia szervezője

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Halálos fenyegetést kapott a brüsszeli orgia szervezője

2020. december 05. - 06:33

 

Állítólag a lengyel igazságügyi miniszter közvetlen köréből. Durvulni látszik a lengyel belpolitikai vita a vétóról.

Manzheley halálos fenyegetéseket kapott, nem beszél tovább az ügyről - Fotó: Marc Baert

A brüsszeli orgia szervezője halálos fenyegetéseket kapott, ezért a továbbiakban nem fog nyilatkozni a sajtónak és nem árul el több részletet a Szájer-féle szexbuliról – írja a 29 éves David Manzheley a Blikknek eljuttatott közleményében.

A szöveg igazán fontos információja szerint a férfit nem is akárki fenyegeti, hanem Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter közvetlen környezetéből valaki. Ez a valaki pedig korábban látogatta is a Manzheley által szervezett meleg orgiákat.

"Zbigniew Ziobróról nem árt tudnunk, hogy ő a Kaczyński-kormány legradikálisabb tagja, a jelenlegi, gyilkos lengyel belpolitikai vitában a vétó legelszántabb híve. Sőt az unióból való kilépés, a Polexit gondolata sem idegen tőle, hisz a szuverenitás feltétlen híve ő, a független igazságszolgáltatás elleni kormányzati hadjárat mozgatója, a melegek ostora.
A világi állam sem épp a szíve csücske, és a többi, és a többi.
"

Ziobro önálló politikai szervezetet vezet, a Szolidáris Lengyelországot, melynek vele együtt 19 képviselője ül a varsói parlament alsóházában. Bár ezek a képviselők a legutóbbi, 2019-es választáson a Kaczyński-féle Jog és Igazságosság párt (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) listáján indultak, semmi nem gátolhatja meg őket abban, hogy ha kedvük tartja, felálljanak és kilépjenek a PiS (az igazi, szűk PiS) vezette jobboldali koalícióból.

A PiS-koalíció másik félig-meddig önálló aktora a Megegyezés (Porozumienie) nevű párt, melyet Jarosław Gowin vezet. Gowin miniszterelnök-helyettes is, és ő tette csütörtök este azt az elhíresült és később a kormány által cáfolt nyilatkozatot, mely szerint Varsó valaminő csekély engedmény fejében elengedné a vétót. Gowin és a Porozumienie 16 másik képviselője a kormánykoalícó centrista, mérsékelt szárnya, ők a maguk részéről maradnának az unióban, ha lehetséges.

A(z igazi) PiS, a Szolidáris Lengyelország és a Megegyezés, azaz a kormányzó pártszövetség  mindösszesen 234 képviselővel bír a 460 fős Szejmben, azaz ha bármelyik kisebb partner felmondja a koalíciót Kaczyńskival – Gowin azért tenné ezt, ha tenné, mert Kaczyński vétózna, Ziobro pedig azért, mert Kaczyński nem vétózna –, borul a kormány.

Ebben a helyzetben állt elő a napokban az ellenzéki Parasztpárt (Polskie Stronnictwo Ludowe, PSL) azzal az ideával, hogy ők készek lennének a kisebbségi Kaczyński-kormány támogatására – ha ezzel sikerül elkerülni a vétót és megőrizni Lengyelországot az Európai Unióban. A PSL-frakció ugyanis a vétó ellenzője. A PSL-nek nagyjából 20 képviselője van a Szejmben. Azért írjuk azt, hogy nagyjából, mert nekik is vannak kisebb szövetségeseik, ennek a képviselőcsoportnak a neve: Koalicja Polska (nem fordítjuk le). Ezen pluszképviselők, szám szerint 4-en vélhetően ugyancsak ellenzik a vétót.

A képhez hozzátartozik az is, hogy a kormánykoalíción kívüli, más szóval ellenzéki frakciók illetve képviselők közt is akad harcias vétópárti szerveződés, netán független képviselő, de ezek vélhetően összesen sincsenek annyian, hogy az akár egyfős többséget biztosítani tudnák a Kaczyński–Ziobro frakciónak a vétóellenes Gowin-csapat kilépése esetén.

Ha Jarosław Kaczyński tehát pusztán matematikai alapon döntene, akkor inkább a vétó feladása, a megegyezés felé kéne orientálódnia, hisz ebben az esetben – ha máshogy nem, a Parasztpárt külső támogatását élvezve, kisebbségi kormányként – megőrizhetné hatalmát. Ha viszont Gowin lép ki teljes brigádjával a kormányból, úgy Kaczyński és Ziobro valószínűleg nem tudnák feltölteni az állományt a minimális, 231 fős többséghez.

Mielőtt azonban elkezdenénk bízni a matematikában, szögezzük le azt is, hogy a vétó-nem vétó kérdésében, mely immár a lengyel jobboldal késhegyig menő, s kívülről nehezen követhető belső vitáiban kell, hogy eldőljön, a Gowin-párt vagy a Ziobro-párt egyes képviselőinek elköteleződése sincs kőbe vésve.

"Könnyen lehet, hogy Jarosław Kaczyński végső döntése – s ne tévedjünk: ő fog dönteni, és nem Mateusz Morawiecki kormányfő –, vagy annak kivitelezhetősége egészen csekély számú képviselő ide vagy oda dőlésén fog múlni."

És itt térnénk vissza a cikkünk elején szereplő David Manzheley szerfölött érdekes nyilatkozatához – mely szerint a „halálos fenyegetés” személye ellen épp Zbigniew Ziobro általános irányából érkezett. Ez azt sejteti, hogy a brüsszeli szexparti lengyel résztvevői a zord igazságügyi miniszter politikai környezetéhez tartoznak – már ha voltak egyáltalán ilyen résztvevők –, lebukásuk tehát, a Szájer-botrány lengyel verziója a vétó mellett fölsorakozó csapatot gyöngítené. (magyarnarancs.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s