h i r d e t é s

Hallgatózó okostévék? Így reagált a Samsung

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hallgatózó okostévék? Így reagált a Samsung

2015. február 10. - 19:46
0 komment

 

Nagy visszhangot váltott ki a hír, miszerint hallgatóznak a Samsung okostelevíziók. A vádra természetesen a gyártó is reagált.

Mint ahogy arról nálunk is olvashattak, felvetődött, hogy kerülni kell a személyes dolgok megbeszélését a hangfelismerési jellemzővel felruházott Samsung okostévék előtt, a privát szavak ugyanis egy harmadik félhez is eljuthatnak. A hírt – érthetően – élénk médiavisszhang kísérte, s természetesen a hírbe hozott Samsung is reagált.

Mindenekelőtt leszögezte, hogy nem kísérik figyelemmel a nappali szobában történő beszélgetéseket. Egyébként is nagyon komolyan veszik a fogyasztók adatvédelmi érdekeit, s mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ne lehessen jogosulatlanul összegyűjteni és felhasználni személyes adataikat.

Néhány Samsung okostévé hangfelismerési funkciót is kínál, azonban ez csak akkor fog működni, ha ezt a felhasználó kifejezetten engedélyezi a televízió üzembe helyezésekor, de ettől függetlenül is bármikor kikapcsolhatja.

A hangfelismerés – magyarázza a Samsung – kétféleképpen történhet. Egyrészt a televízióba épített mikrofon közvetítésével: itt előre meghatározott szóbeli parancsokkal lehet vezérelni a tévét, például csatornaváltásra vagy mondjuk a hangerő csökkentésére kérni a készüléket.

A másik eszköz a távirányítóba épített mikrofon, ez mér szerver közreműködését igényli, hiszen itt kifejezett keresési parancsokat kap a rendszer. Ez a fajta interakció éppúgy működik, mint az okostelefonokon és tableteken élérhető hangfelismerő szolgáltatások.

A Samsung szerint a tegnapi felháborodást egy, az adatvédelmi leírásba került, félreérthető mondat okozta, amely szerint kerülni kell a személyes beszélgetéseket a szóbeli parancsok kiadása közben, mert esetleg a beszélgetés szavai is kikerülhetnek.

A dél-koreai gyártó, hogy tisztázza a félreértést, részletesen elmagyarázza, hogyan is működik a hangutasításos rendszer, hogy minden egyértelmű legyen a felhasználók számára. Pontosítja, kihez, miként és miért juthatnak el szavak, mondatok, illetve azt is kifejti, hogy a szóbeli kéréseket csakis akkor kezdik gyűjteni (a már említett feldolgozás miatt), amikor a megfelelő gombra kattintva kiadják a keresési kérést, és kifejezetten a távirányítóba beszélnek. Ha valaki kikapcsolja a beszédfelismerést, elesik ettől, a keresési funkciótól, de attól még vezérelheti előre definiált hangutasításokkal a tévéjét.

 

hvg.hu


 

h i r d e t é s