h i r d e t é s

Hamarosan el kell búcsúznunk néhány alapvető ételtől és italtól

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hamarosan el kell búcsúznunk néhány alapvető ételtől és italtól

2015. december 07. - 12:00
0 komment

 

Rengeteg veszélyeztetett állatfaj él a földön: azt már a gyermekek is tudják, hogy az elmúlt alig több mint egy évszázad emberi tevékenysége miatt a kihalás szélére sodródott például az óriáspanda, az orrszarvúak, vagy a tigrisek. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy milyen növényfajtákat sikerül lassan véglegesen kipusztítani a bolygónkról.

Forrás: 24.hu

Pedig minél több területet követel magának az ember, és minél több környezetszennyező energiaforrást használ, annál többen lesznek ezek is. Olyannyira, hogy ha így haladunk, előbb-utóbb ma még alapvetőnek tartott élelmiszerektől is el kell majd búcsúznunk - írja a 24.hu.

Itt van belőlük példának hat:

Banán


Fotó: Facebook / Photo Page

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor a luxuscikknek számított a banán? Hamarosan nosztalgiázhatunk: köszönhetően egy a banánt megtámadó betegségnek, a Panama-gombának. A kórnak, ami már 1960-as évek óta pusztít Ázsia délkeleti részén, nincs ismert ellenszere. A kórokozó nemrégiben ráadásul megtanulta, hogyan vándorolhat át egyik kontinensről a másikra, így már a világ banántermesztésének többségét adó Dél-Amerikában is pusztításba kezdett. A banán genetikai sajátosságai miatt pedig egyelőre lehetetlennek tűnik egy a gombának ellenálló fajta kitenyésztése.

Hal

A túlhalászat a föld élelmiszerellátásának egyik legnagyobb problémája. Már 2003-as jelentés megállapította, hogy az óceánjaink, és édesvizeink halpopulációi 10 százalékukra zsugorodtak az 1950-es évek óta. Az elmúlt bő évtizedben javult némileg a helyzet, de ez egyelőre édeskevés a probléma méretéhez képest.

Kávé


Forrás: 24.hu

Nem új probléma, ennek ellenére nem kerültünk közelebb a megoldásához. A Dél-Amerikai kávéültetvényeket, a banánhoz hasonlóan gomba pusztítja, ami egyre szaporább az emelkedő átlaghőmérsékletben. A gond méretét jól illusztrálja, hogy az Egyesült Államok kormánya tavaly ősszel elkezdte a dél-amerikai kávétermesztők támogatását. Az afrikai termőterületeteken ugyancsak óriási a gond: egy tanulmány szerint a klímaváltozás miatt a kontinens kávéültetvényeinek 65-100 százaléka fog kipusztulni a közeljövőben.

Csokoládé

A csokifanatikusoknak nagyjából bő négy évük maradt, hogy megtömjék magukat az édességgel. Az Earth Security Index szerint legkésőbb 2020-ban már hiánycikk lesz a kakaóbab. Az okok a klímaváltozás miatt egyre romló termesztési feltételek.

Földimogyoró

A mogyoróbarátoknak valamivel több idejük van: a melegedő éghajlat miatt csak 2080-ra fog kétharmadával csökkenni a világ földimogyoró-termesztése. Az egyre emelkedő hőmérséklet miatt ennyivel alacsonyabb terméshozamra képesek a magvak.

Sör


Oktoberfest - Forrás: 24.hu

Szintén az egyre súlyosabb aszályos időszakoknak köszönhetően egyre silányabb a világ komlótermése. Idén például be kellett zárnia Venezuela legnagyobb, az ország termelésének 80 százalékát adó sörgyárának, de a komlóhiány már az olyan tradicionális sörgyártó országokat is utolérte, mint Belgium, ahol a főzdéknek idén időszakosan fel kellett függeszteniük a sörgyártást.

 

24.hu / Metro


 

h i r d e t é s