h i r d e t é s

Handó Tünde felmentését kezdeményezi az Országos Bírói Tanács

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Handó Tünde felmentését kezdeményezi az Országos Bírói Tanács

2019. május 08. - 16:44

 

A parlamentnek kell majd dönteni a kérdésben.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az Országos Bírói Tanács (OBT) szerdai ülésén elfogadott határozatával kezdeményezi Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetőjének felmentését - értesült az Index.

 "Az OBT az elmúlt időszakban több alkalommal is vizsgálta az OBH elnökére vonatkozó törvényi kötelezettségek teljesítését. Kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. A törvénysértések miatt az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé, továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének"

- írta közleményében az OBT. 

A folytatásban az OBT jelentését elküldik az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának, ahol majd meghallgathatják Handót és az OBT elnökét is. Ezek után a parlamentnek szavaznia kell majd a bizottság előterjesztéséről, kétharmados döntésre van szükség Handó menesztéséhez, ami a Fidesz kétharmadának függvényében nem tűnik valószínűleg. 

Az OBT hónapok óta érlelődő döntése így is erős jelzés a bíró kar részéről, a tanács a most elfogadott határozattal elment a falig. 


 

h i r d e t é s