h i r d e t é s

Hatalmas platánokat ásnak ki a Ligetben, a civilek ismét összecsaptak a rendőrökkel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmas platánokat ásnak ki a Ligetben, a civilek ismét összecsaptak a rendőrökkel

2017. július 04. - 18:51

 

A Városliget Zrt. reggel adott ki közleményt arról, hogy a leendő Néprajzi Múzeumnál kedden folytatódik az átültetendő fák kiemelésének előkészítése. - írja az index.hu.

Fotó: LMP Forrás: index.hu

 Mint írták, a munkát egy 50 éves tapasztalattal végző német  és egy 1 millió sikeres átültetéssel büszkélkedő magyar cég végzi.

A Városliget fáit védő civilek azonban nem ilyen nyugodtak a fák sorsát illetően.

A Hír TV élő közvetítése szerint újabb összecsapás volt a területen. A kordonokat belülről biztonsági őrök és rendőrök védik, kívülről pedig a civilek próbálnak bejutni a területre.

A tudósító szerint a kordont rángató ligetvédők ellen könnygázt is bevetettek. A civileknek egy ponton sikerült áttörni a kordont, ott a rendőrök sorfallal állták el az útjukat. Több ligetvédő munkagéphez láncolta magát. 

Az ügyben megszólalt az LMP is, a helyszínen tartózkodó Csárdi Antal szerint vizsgálják annak lehetőségét, hogy természetkárosítás miatt feljelentést tegyen a Városliget Zrt. és annak alvállalkozója ellen. Mint mondta, biztonságosan maximum 35 centiméteres törzsátmérőjű fák ültethetők át, vagyis az áthelyezésre szánt százéves platánok halálra lennének ítélve.

Azt is ki kívánják vizsgáltatni, hogy a rendőrség mennyiben követ el kötelezettségszegést, amikor a tervezett bűncselekmény megakadályozása helyett a ligetvédőket vegzálják.

A Párbeszéd környezetvédelmi szakpolitikusa, Szabó Rebeka szerint is tűrhetetlen, hogy a Városliget zrt. újra erőszakot alkalmaz a Ligetben. Zugló alpolgármestere úgy véli, hogy a két platán és a tölgy átültetése ócska szemfényvesztés csupán, az óriási fákat egyszerűen pusztulásra ítélték.

Fotó: LMP Forrás: index.hu

A Párbeszéd szerint vissza kell vonni a Liget-törvényt: olyan kompromisszumot kell kötni a tiltakozó civilekkel és a lakossággal, hogy csak ott épüljenek új épületek, ahol már most is épített környezet van. Európa legrégebbi közparkjában a fák és az emberek a fontosabbak.

index.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s