fbpx Hazudott a brit kormány: elismerte, hogy soha nem akarta végrehajtani a brexit-megállapodást | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hazudott a brit kormány: elismerte, hogy soha nem akarta végrehajtani a brexit-megállapodást

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hazudott a brit kormány: elismerte, hogy soha nem akarta végrehajtani a brexit-megállapodást

2021. október 14. - 09:29

 

Az Egyesült Királyság az Európai Unióval kötött északír-egyezmény felmondásával fenyeget, ha nem változtatnak rajta - írja a Euronews.

A brit kormány brexittel kapcsolatos ügyekért felelős minisztere Portugáliában azt mondta, szerinte 2019-ben Boris Johnson kormánya csak ezért egyezett bele ebbe a feltételbe, hogy ki tudják léptetni a szigetországot az unióból. Ezzel megerősíti azokat a találgatásokat, hogy az egyezményt a britek soha nem akarták végrehajtani.

A brexit-alku részeként az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország az uniós közös piac része maradt, vagyis a területre ellenőrzés nélkül érkezhetnek áruk és emberek Írország felől a brexit után is. A rendelkezésre azért volt szükség, hogy az Ír-sziget egysége ne sérüljön, amelyet a Nagypénteki Egyezmény garantál.

A BRIT KORMÁNY ILLETÉKES MINISZTERE SZERINT VISZONT LONDON EGYOLDALÚAN FELMONDHATJA AZ ÉSZAKÍR MEGÁLLAPODÁST, HA NEM TÁRGYALJÁK AZT ÚJRA.

David Frost azt mondta, Brüsszel arra használja az ügyet, hogy megtámadja a kilépésről tartott népszavazás eredményét.

“Úgy érezzük, hogy az EU Észak-Írországot felhasználva bátorítja a brit politikai erőket a népszavazás eredményét felülírására, de legalább arra, hogy szoros kapcsolat maradjon fenn az EU-val. Az az egyezség akkor született, amikor az Egyesült Királyság keze meg volt kötve, az EU pedig túllépte a hatáskörét. Ez nem maradhat ebben a formában” – mondta David Frost, a brit kormány brexitért felelős tagja.

Brüsszel szerint azonban valójában London szabotálja az északír egyezmény alkalmazását, és hallani sem akar arról, hogy az északír-egyezményt újratárgyalják. David Frost most azt is elismerte, annak ellenére egyeztek bele bizonyos pontokba a brexit-alku során, hogy nem értettek egyet velük.

“A protokoll néhány részletéről 2019 októberében, a megegyezés során is tudtuk, hogy problémás. És magunk sem támogattuk ezeket. Azért fogadtuk el őket, mert az országnak általánosságban ez állt az érdekében a tágabb politikai értelemben és teljesíteni kellett a brexit ügyében. Kiderült, hogy igazunk volt és ezek kockázatos javaslatok voltak.” (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s