h i r d e t é s

Hetes cikkely: ismét Magyarországról Strasbourgban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hetes cikkely: ismét Magyarországról Strasbourgban

2020. január 15. - 17:38

 

Az utóbbi hónapokban nem javult, hanem egyenesen romlott Magyarországon a jogállamiság helyzete – ez áll abban a jelentéstervezetben, amiről a szerdai vita után csütörtökön már szavaz is az Európai Parlament.

Az Európai Parlament - Forrás: wikipedia / Diliff

Magyarország az eljárás gyors lezárásban érdekelt – mondja a kormánypárti képviselő.

– Örülünk, üdvözöljük a horvát soros elnökség illetékes, magas rangú diplomatájának azt a nyilatkozatát, ami – ha jól értjük – a horvát soros elnökségnek a programját képezi, hogy ebben a félében a végére akarnak járni ennek az ügynek. Welcome, hurrá, heuréka – mielőbb történjen ez meg! – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője.

Egy magyar ellenzéki képviselő szerint az eljárásnak nagy a tétje, ezért alapos vizsgálatot szorgalmaz:

– Magyarország és Lengyelország kitűnő példája annak, hogy miként tud darabjaira hullani az Európai Unió, hogyha nem figyelünk oda – hangoztatta Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

A magyarhoz hasonló eljárás indult Varsóval szemben is, a lengyel kormánypárti képviselőnek azonban komoly fenntartásai vannak.

– Önmagában az ötlet, hogy az Európai Bizottság beavatkozzon egy tagország törvényhozási folyamatába, felháborító – véli Ryszard Legutko, lengyel Jog és Igazságosság pártjának EP-képviselője.

A néppárti képviselők az utóbbi időben inkább tartózkodnak a szavazáson, ha a Fideszt érintő kérdések kerülnek terítékre. (Euronews)


 

h i r d e t é s