h i r d e t é s

Hiába a béremelés, tömegesen mondanak fel a dolgozók a Magyar Postánál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hiába a béremelés, tömegesen mondanak fel a dolgozók a Magyar Postánál

2023. április 07. - 16:00

Az infláció mértékénél kisebb, átlagosan 10 százalék körüli béremelést kapnak a Magyar Posta dolgozói, ám ez sem állítja meg az utóbbi évek legnagyobb felmondási hullámát.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Átlagosan 10 százalékos béremelést kapnak a munkavállalók

– jelentette be a Magyar Posta a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségével és a Postás Szakszervezettel folytatott bértárgyalás eredményét. Ennek ellenére a postánál továbbra is tömegesen mondanak fel a dolgozók.

Az utóbbi évek legnagyobb felmondási hulláma zajlik éppen a postánál

– mondta a hvg.hu-nak Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy a dolgozók közhangulata a postánál mélyponton van.

A lap beszámolója szerint a tömeges felmondások legfőbb oka, hogy a Magyar Posta a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségével és a Postás Szakszervezettel folytatott bértárgyalások eredményeképp mindössze átlagosan 10 százalékos béremelést tud adni a postai dolgozóknak, ami messze alulmúlja a 15-19,5 százalékos sávba várt mértékét, azaz sok postás reálkeresete csökkenni fog az idén.

A másik fő ok, hogy a postások menekülnek a bizonytalanság elől. A posta vezetése tavaly novemberben leállította ugyan a korábban bejelentett csoportos, 1200 főt érintő leépítést, de sokan ennek hatására inkább más munka után kezdtek nézni. A kisebb, 1500 fős települések postafiókjainak várható bezárása pedig további feszültségforrást jelent a cégen belül. (Blikk)