h i r d e t é s

Hiba van Pakson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hiba van Pakson

2020. március 13. - 13:23

Valószínűleg ugyanaz a hiba, mint egy hete, egy másik blokkon. Ma reggel 10 órakor a paksi atomerőmű újabb termeléskiesést jelentett.

A Paksi Atomerőmű turbinaterme - Forrás: E-A.hu

Már egy másik reaktorblokk is félgőzzel megy Pakson, a váratlanul kiesett teljesítmény így már közel 500 MW. Éppen egy hete, hogy bejelentette a paksi atomerőmű, hogy a Paks 2. blokkon javítást végeznek, mely - akkor úgy tűnt - egy napot vesz igénybe. - írja a Napi.hu

A félgőzzel termelő blokk rendbehozása azóta sem sikerült, a határidőt többször is módosították, mert bár a hiba nem közvetlenül a nukleáris reaktorban jelentkezett, a már tavaly is többször "rakoncátlankodó" generátor rendbetétele máig nem sikerült.

A jelenleg, hivatalosan csak március 16-ára kijavítani ígért "PA-gép3" hibája mellé ma, pénteken reggel 10 órakor újabb probléma jelentkezett: 10.03 perckor a paksi atomerőmű újabb termeléskiesést jelentett.  Ahogyan az a rendszerirányító hivatalos adataiból generált, alábbi ábrán látszik (a paksi termelés kékkel jelölve), 10 órakor két lépcsőben esett az atomerőmű hálózatra adott teljesítménye, és az jelenleg nagyjából 1400-1450 MW.

Ezúttal a Paks 3. blokkot érintette az előre nem tervezett, a bejelentés szerint 244 MW-nyi teljesítményvesztés. A hiba hasonló természetű lehet mint az egy hete a Paks 2. blokknál jelentkező - legalábbis erre utal, hogy az erőmű a "PA_gép5" termelési kapacitásának változására hivatkozik. Az 5-ös generátor kijavítását hivatalosan ma 12:00 órára ígérik. (napi.hu)

Frissítés (2020. március 13. 16:56)

Ismét százszázalékos teljesítménnyel üzemel a paksi atomerőmű 3. blokkja, amelynél péntek délelőtt egy villamos berendezés meghibásodása miatt védelmi működés lépett fel.

Az atomerőmű honlapján azt írta, hogy a blokk 14 óra 40 perckor újra névleges teljesítményén működött. Kovács Antal, az erőmű kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a generátor hűtőrendszerének próbája során keletkezett hiba.

Az eseménynek nem volt hatása a nukleáris biztonságra.

Az erőmű 2. blokkja, amelynél március 5-én egy generátor hibásodott meg, továbbra is csökkentett - péntek délutáni adat szerint - 255 megawattos teljesítményen működik. (MTI)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s