fbpx Hidrogénvonatok váltják le a MÁV szerelvényeit? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hidrogénvonatok váltják le a MÁV szerelvényeit?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hidrogénvonatok váltják le a MÁV szerelvényeit?

2021. december 03. - 06:38

 

A hidrogénmeghajtású vonatokat is gyártó Alstom a Mol-lal együtt megvizsgálja, hogyan lehetne alkalmazni a magyarországi vasúti közlekedésben az ilyen vonatokat, erről már egy szándéknyilatkozatot is aláírtak.

Az Alstom hidrogénüzemű Coradia iLint vonata. - Fotó: Alstom

A Mol évente csaknem 150 000 tonna hidrogént termel, így bőven van tapasztalatuk annak  ipari célú felhasználásában. 

Az Alstom közleményében hangsúlyozza, hogy a szándéknyilatkozattal jelentős lépést tettek a magyar vasúthálózat dekarbonizációja felé.

A glasgow-i COP26 konferencián lefektetett irányelvek értelmében minden országnak fel kell gyorsítania azokat az intézkedéseket, amelyek segítségével 2 fok alatt tartható a globális felmelegedés. Az EU 2030-ra 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest, 2050-re pedig el kell érni a nettó zéró károsanyag-kibocsátást, ebből nyilván Magyarországnak is ki kell vennie a részét.

Németországban és Ausztriában már futnak a hidrogénvonatok

A világon elsőként az Alstom épített hidrogénmeghajtású, üzemanyagcellás vonatot, a Coradia iLint-et, amelyet 2018 szeptemberében a német piacon mutattak be. A motorvonatok kibocsátásmentes alternatívát kínálnak a nem villamosított vonalakon.

A Németországban és Ausztriában üzemelő Coradia iLint vonatok már több mint 200 000 kilométert tettek meg úgy, hogy egyetlen gramm szén-dioxidot sem bocsátottak ki, Hollandiában pedig sikeresen tesztelték őket.

Az Alstom hidrogéntechnológiáját már az SNCF (Franciaország) és az NFM (Olaszország) is megvásárolta. Magyarország a Nemzeti Hidrogén Stratégia részeként vizsgálja a hidrogéntechnológia alkalmazási lehetőségeit a vasúti közlekedésben.

„A jelenlegi együttműködéssel az a célunk, hogy megosszuk tapasztalatainkat az új technológia üzemeltetésével és műszaki vonatkozásaival kapcsolatban, hozzásegítve Magyarország vasúti közlekedését egy új korszak, a nettó zéró kibocsátás korának megkezdéséhez” – mondta a Mol-lal való kooperációról Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungária Zrt. vezérigazgatója. „Műszaki tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a hidrogénmeghajtású vonatok megbízható, tiszta és gazdaságos megoldást jelentenek a vasúti ipar számára”.

A Mol megvizsgálja, hogy a vasúti közlekedésben hogyan lehet kivitelezni a hidrogén-ellátást, és hogy milyen, kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésre van szükség.

Infrastruktúraigényes műfaj

A hidrogénüzemű vonat kizárólag vizet bocsát ki és nem termel semmilyen káros anyagot vagy gázokat. Az üzemeltetéséhez hidrogén-töltőállomásokra van szükség. Az infrastruktúra kialakítása érdekében az Alstom együttműködést alakított ki olyan olaj- és gázipari társaságokkal, mint a német Linde vagy a lengyel Orlen.

Az Alstom 660 főt foglalkoztat Magyarországon; Budapesten kereskedelmi irodát tart fenn, a vasúti forgóváz kereteket gyártó mátranováki gyára pedig Nógrád megye egyik legnagyobb munkaadója.

Az Alstom emellett a BKV egyik legnagyobb beszállítója is: a budapesti metró flotta 50 százalékát az Alstom által gyártott Metropolis metrószerelvények teszik ki.

A vállalat szállította a budapesti 4-es metróvonal vezető nélküli járműveit is, de a MÁV flottájában üzemelő 25 darab TRAXX mozdonyt is ők gyártották. (Forbes)


 

h i r d e t é s