fbpx Hihetetlen: Mészáros Lőrinc kilométerenként több mint 62 milliárd forintból fejleszt vasutat | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hihetetlen: Mészáros Lőrinc kilométerenként több mint 62 milliárd forintból fejleszt vasutat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hihetetlen: Mészáros Lőrinc kilométerenként több mint 62 milliárd forintból fejleszt vasutat

2021. szeptember 24. - 10:17

 

A G7 összehasonlította a projektet más európai gigaberuházásokkal. Bécsben főpályaudvar is kijött annyiból, amennyiért Mészáros pár kilométert fejleszt.

Mészáros Lőrinc, dinamikusan fejlődő gázszerelő - Forrás: MTI

Bécsben főpályaudvar is kijött annyiból, mint amennyiért Budapesten Mészáros Lőrinc pár kilométer vasutat fejleszt - írja a G7. A portál azt vizsgálta meg alaposan, mennyire reális, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő Zrt közel 338 milliárdért nyerte el a Kelenföld és Ferencváros pályaudvar közötti vasúti vágányok bővítését. Azt írják, név nélkül nyilatkozó szakértők szerint egy ilyen munka ára legfeljebb 30-50 milliárd forint lehet.

A projekt során Kelenföld és Ferencváros állomások között harmadik (egyes helyeken negyedik) vágányt építenek, a meglévő vágányokat pedig felújítják. Két új megállót építenek, egyet a Közvágóhídnál, egyet pedig a XI. kerületben, Nádorkert néven. Majdnem 13 kilométer új vágány, 16 új vasúti kitérő és hat új vasúti hídrendszer épül: a Gubacsi út felett, a Soroksári út felett, a Budafoki út felett, a Szerémi út felett, a Fehérvári út felett és a Bartók Béla út felett.

A G7 összevetette a projektet más nagyvárosi vasúti fejlesztésekkel, és arra jutottak, a Déli Körvasút építési költségei olyan magasak, hogy abból Bécsben főpályaudvart fejlesztettek, Malmőben pedig városi vasúti alagutat. Emlékeztetnek, hogy a Wien Hauptbahnhof projekt keretében 970 millió eurót, tehát úgy 340 milliárd forintot költöttek a vasútállomásra és a kapcsolódó vasúti infrastruktúrára. 50 hektáron építkeztek, 100 kilométer új vasúti sínt fektettek le, 8 kilométer új zajvédő falat építettek, 12 vágányon tudnak a személyvonatok közlekedni, és négy autószállító vonati peron is létesült. Megépült továbbá egy 100 üzletes bevásárlóközpont, egy 630 autós mélygarázs, egy 11 állásos buszpályaudvar.

A portál összehasonlítja a projektet más európai óriásprojektekkel és költségeikkel, a teljes cikk ide kattintva olvasható. (444.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s