h i r d e t é s

Hitelből fizetik a kártérítést, közben megy az egymásra mutogatás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hitelből fizetik a kártérítést, közben megy az egymásra mutogatás

2023. március 28. - 09:11

21 millió forintot fizetett a pécsi önkormányzat egy cégnek, amely azonban nem végezte el a vállalt munkát. Az ellenzékben levő Fidesz-frakció szerint felháborító az eljárás. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Sóki Tamás

A helyi többség viszont állítja: egy korábbi, még a fideszes vezetés által kötött szerződést kell rendbe tenniük - derül ki az ATV Híradó riportjából.

A pécsi Fidesz-frakció szerint annak ellenére fizetett ki az önkormányzat 21 millió forintot, hogy eddig egyetlen kapavágás sem történt. A megrendelés a magyarürögi városrész patakmedrének rendbetételéről szólt.

Az ATV Híradónak Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta:

Még a munkaterületet sem adta át az önkormányzat ennél a beruházásánál, tehát valóban el sem kezdődött, mégis most tizenmilliókat fog a város hitelből kifizetni ennek a vállalkozónak, holott ilyet polgárjogilag nem lehet megtenni.

A környék lakói tiltakoztak a tervek ellen, az egyeztetések pedig nem vezettek eredményre. A kormánypártokhoz közeli Összefogás Pécsért frakció vezetője szerint a projekt kifogott a városvezetésen.

Másfél-két évig halogatódott, sőt, mindmáig nem történt meg a lebonyolítása. Az a vállalkozó pedig, akivel szerződést kötöttek benyújtotta a kártérítési igényét. Egyébként ez csak részben jogos. A megvásárolt anyag tekintetében valóban megáll az igénye, de munka nem kezdődött el.

- mondta Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője.

A várost vezető ellenzékiek viszont azt állítják, hogy az előző, fideszes városvezetés hibájából voltak kénytelenek most úgy dönteni, hogy munkavégzés nélkül fizessenek.

Ez egy rosszul előkészített projekt, amit rendbe kell raknunk. A lakosokat nem kérdezte meg megfelelően 2017 és 19 között az előző városvezetés.Emiatt egy már kiírt közbeszerzést úgy kell módosítanunk, hogy a régi szerződést fel kell mondanunk. Újat kell kiírni, hogy a teljes forrást, itt 350 millióról beszülünk, fel tudjuk használni

-mondta Ruzsa Csaba, alpolgármester.

Az önkormányzat igazságügyi szakértőt kért fel, aki megállapította, hogy a megbízott cég kártérítési igénye jogos: nem az ő hibájukból maradt el a munka, ezért az önkormányzatnak fizetnie kell - derül ki a híradóból. (atv.hu)