h i r d e t é s

Hogyan ismerhető fel a szorongás és mit tehetünk ellene?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Hogyan ismerhető fel a szorongás és mit tehetünk ellene?

2023. szeptember 28. - 18:26

Életünk tele van kihívásokkal: naponta kerülünk stresszes helyzetekbe, melyek gyakran szorongást váltanak ki belőlünk. Ez – egészséges mértékben – természetes érzelmi reakció: sokan félünk egy repülőút, egy vizsga vagy éppen egy fontos találkozó előtt. De mikortól kóros ez az állapot? Hogyan ismerhetjük fel a jeleit, mit tehetünk a szorongás ellen? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk meg.

Mi az a szorongás?

Egy fontos döntés meghozatala, vagy egy komolyabb kihívás teljesítése előtt mindenki érez időnként feszültséget, aggodalmat, esetleg félelmet.

Kóros szorongás esetében azonban a félelemnek valójában nincs tárgya: aki átéli, nem tudja pontosan meghatározni, miért retteg. Ha mégis fellelhető egy konkrét ok, a szorongás mértéke ehhez képest aránytalan. Az érintett a gondolatait nem tudja kontrollálni, ami súlyosabb esetben a mindennapi tevékenységek ellátásában is akadályozhatja.

Az állapot minden előjel nélkül jelentkezhet, akár éjszaka is felriadhatunk rá: jellemzően hosszan tart, és vissza-visszatér. Bármely korosztályt érintheti, a legjellemzőbb azonban a húszas és harmincas éveikben járó fiatalok esetében. Kiválthatja egy környezetünkben bekövetkezett tragédia, megváltozott élethelyzet, életkori válság, stressz, vagy az alkohol- és drogfüggőség is.

Figyelemmel arra, hogy a szorongás komolyabb problémákhoz – pánikbetegséghez és depresszióhoz – is vezethet, fontos, hogy odafigyeljünk a jelekre.

Hogyan ismerhető fel a szorongás?

Azt gondolnánk, mindannyian ismerjük saját magunkat annyira, hogy tudjuk: szorongásunk mértéke már túllépte a határt, ami ránk normális esetben jellemző. Az állapot azonban sokféle formában és intenzitással jelentkezhet, az öndiagnosztizálás pedig sokszor nem egyszerű: az alábbi jelekre figyeljünk tehát oda.

Fizikai tünetek lehetnek az erős szívdobogás, légzési nehézségek (szapora légzés vagy légszomj), izzadás, kipirult arc, szájszárazság, tág pupillák, a lassú mozgás, vagy éppen a túlmozgásosság.

Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom és fulladásérzés kíséri, mely az infarktus tüneteivel is összetéveszthető.

Van, aki a szorongásos rohamok során egy falatot sem tud enni, és néhány nap alatt láthatóan súlyt veszít, másra éppen a falási rohamok jellemzőek. A szorongásos beteg ideges és ingerlékeny, aggodalmaskodó, figyelemzavaros; hajlamos a túlzottan pesszimista, depresszív gondolatokra, túlságosan retteg egy látszólag veszélytelen helyzettől, és gyakran küzd alvási zavarokkal.

Mit tehetünk szorongás ellen?

Az első lépés, hogy ismerjük fel: problémánk van. Figyeljünk testünk jelzéseire, ne vegyük azokat félvállról. Gondoljuk át, hogy mely szituációk hozzák elő a szorongást, keressünk összefüggéseket.

Természetesen nem szükséges azonnal gyógyszeres kezelésben gondolkodnunk: az alábbiakban összegyűjtöttük, mit tehetünk magunk a szorongás ellen.

Légzőgyakorlatok, meditáció

Tudatos légzési technikával csökkenthetjük a bennünk lévő feszültséget, gondolatainkat rendezhetjük. Lélegezzünk mélyeket, a levegővétel orron át, a kifújás szájon keresztül történjen: a kilégzés tartson körülbelül kétszer annyi ideig, mint a belégzés. Ez a légzési technika segíteni fog a szorongásos roham feloldásában.

A meditáció bizonyítottan csökkenti a stresszt: ha nincs benne gyakorlatunk, akár egy telefonos applikáció segítségével is elsajátíthatjuk a megfelelő technikákat. Fordítsunk rá naponta 15 percet, és biztosan érezni fogjuk a hatását.

Testmozgás

Az edzés minden helyzetben jó megoldás: növeli az állóképességet és a kitartást, emellett pedig szervezetünk annak során endorfint termel, ezzel javítja hangulatunkat és csökkenti a szorongást. Ráadásul a sport jelentősen igénybe veszi a testet, így gondolatainkat könnyen eltereli az aktuális problémáról.

Jó időben érdemes szabadban végezhető edzésfajtát választani: hatásos lehet a futás, mely gyorsan megemeli a pulzust, a csapatsportok esetében pedig a társaság is jó hatással lehet rosszkedvünkre.

Az edzés után jóleső fáradtságot érzünk majd, így az elalvás is könnyebben megy, és kipihenten indulhatunk neki az újabb napnak.

Kikapcsolódás

Ha úgy érezzük, hogy semmi másra nem tudunk koncentrálni, mint az aktuális problémáinkra, mozduljunk ki otthonról! Kapcsoljuk ki a telefonunkat, sétáljunk egyet, de szorongás ellen még jobb, ha közeli barátainkkal találkozunk: nekik elmesélve a gondjainkat azokat teljesen új perspektívából ismerhetjük meg.

Mit ne tegyünk?

Koffeinfüggők számára rossz hír, de szorongás esetén a kávé mennyiségét csökkenteni kell, ez ugyanis megemeli a pulzust, idegessé tehet és megnehezíti az elalvást.

Bár stresszhelyzetben kézenfekvő megoldásnak tűnik, mindenképp kerüljük az alkoholfogyasztást! Rövid megnyugvást okozhat egy pohár bor felhajtása, utána azonban a szorongás sokkal erősebben tér vissza, ez pedig egy nagyon veszélyes spirálhoz vezethet. Egy cigaretta is azonnali enyhülést okozhat, de ez az állapot is csak percekig tart.

Ha nincs változás…

Természetesen előfordulhat, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, mégsem történik változás. Ekkor ne féljünk külső segítséget igénybe venni! Egy szakember kívülállóként fogja meghallgatni problémáinkat, segít megtalálni azok valódi okát és további tanácsokat fog adni a szorongás ellen. Ez egy hosszú folyamat lehet, de megfelelő eszközökkel és támogatással a pozitív változás elérhető.