h i r d e t é s

Hogyan legyen valóban pihentető az alvás?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hogyan legyen valóban pihentető az alvás?

2018. december 21. - 16:11

 

Nagyon sok ember nem is hiszi el, hogy vannak olyan társaik, akiknek kínszenvedés egy-egy átforgolódott éjszaka. Igen, esténként ők is fáradtan zuhannak az ágyba, alig várják, hogy magukra rántsák a takarójukat, el is alszanak... DE! Fel-felriadnak, forgolódnak, kipattan a szemük és többé nem jön álom rá.

Miért fordulhat ez elő? Ne gondolkodjunk rögtön az alvászavarban mint betegségben, vizsgáljuk meg a Szellőztető segítségével a problémát.

Miért alakulhat ki az álmatlanság?

Az álmatlanság, vagy más szóval inszomnia sok tényező miatt kialakulhat. A leggyakoribb okok közé tartoznak a:

  • Stressz
  • Időjárás változás
  • Késő esti étkezések
  • Rossz minőségű levegő a hálószobában

Az álmatlanság orvosi definíciója szerint, az, mikor az alvás nem felel meg az alapvető funkciójának (pihen a test, kikapcsol az agy), folyamata lerövidül valamilyen zavar hatására (lásd: felsorolás). Az álmatlansággal elvész az esélyünk a szellemi-fizikai készenléti állapot megújulásához. Akkor van baj, ha tartósan fennáll ez az állapot.

Mit tehetünk, amikor kialvatlanok vagyunk?

A rövid ideig fennálló kialvatlanságot szoktuk olyan házi praktikákkal megoldani, mint a jó erős fekete kávé ivásával, vagy napjaink egyik nagyon kedvelt energiát adó italát fogyasztva. Mindenesetre ez utóbbi roppant egészségtelen, de rövid távon hatásos lehet.

 Tippünk: Próbáljuk kideríteni az álmatlanság okát, és törekedjünk a megoldásra.

  • Ha stresszes az életünk, akár a munkahelyen, akár otthon, relaxáló gyakorlatok segítenek helyretenni a lelki békénket. Sőt, közben akár a megoldást is megtalálhatjuk egy-egy problémára.
  • Ha a késő esti étkezések terhelik le a szervezetet, mert emészteni kell, alvás helyett, akkor próbálkozzunk életmód váltással. Fejezzük be az éjszakákba-nyúló étkezéseket, törekedjünk arra, hogy legkésőbb este 6-ig megvacsorázzunk.
  • Ha azonban arra gyanakszunk, hogy a levegő minőségével lesz gond, ami miatt nem sikerül a pihentető, egész éjszakás alvás, akkor ahhoz is vannak tippjeink.

Hogyan varázsoljunk friss levegőt éjszakára?

A friss, oxigénben dús levegő az egyik biztosíték arra, hogy jól aludjon az ember éjszaka. Kutatások alátámasztják azt az elméletet, miszerint nem mindegy, hogy mekkora térségben, hány ember szívja ugyanazt az oxigént egy éjjelen keresztül. Vagyis egy helyiségben minimum 30m3/h levegőt kéne biztosítani személyenként. Ezt szellőztetéssel kéne elérni, 45 percenként. De gondoljunk bele, ki az, aki felkel és nyitogatja az ablakot tél idején 45 percenként? Mert nyáron legtöbbünk nyitott ablaknál alszik, télen azonban ez kevésbé gyakori. Lehet erre más megoldást találni?

Igen. Erre fejlesztették ki a hővisszanyerős szellőztetőrendszert, amely garantálja, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű friss levegőhöz fog jutni a szervezetünk alvás közben. A rendszer nemcsak megszűri a kinti levegőt a pollenektől, szmogtól, egyéb szennyeződésektől, hanem jelentősen csökkenti a benti levegő széndioxid-szintjét. Utóbbi jelenléte miatt érezhetjük egy-egy kialvatlan éjszaka után, hogy átment rajtunk egy úthenger (kevés oxigént kapott az agyunk a széndioxid-dús levegőn). Nem szükséges felkelni 45 percenként ablakot nyitogatni, mert a Zehnder hővisszanyerő szellőztetőrendszer biztosítja automatikusan és hosszú távon a pihentető alvást.


 

h i r d e t é s