h i r d e t é s


Hogyan zárt a nyár a fővárosi lakáspiacon?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hogyan zárt a nyár a fővárosi lakáspiacon?

2017. szeptember 18. - 11:35

 

Hazánk lakosságának 90%-a saját tulajdonú ingatlanba él, és a bérlést csak átmeneti megoldásként tartják számon, ami a nyugat-európai országok felfogásától jelentősen eltér. - írja az Ingatlannet.hu legfrisebb elemzésében.

Fotó: H. Szabó Sándor

Ez az alternatíva főleg azok számára minősül hosszú távú megoldásnak, akik mobilak akarnak maradni, a saját tulajdonhoz ugyanis az estek többségében jelentős felújítási költségek társulnak.

Gyakran bizonytalankodnak a bérbeadók

A fővárosi albérletpiac jelenleg nehéz helyzetbe hozza a keresleti oldalon állókat, a magas árakhoz ugyanis szűkös kínálat társul, ráadásul a bérbeadó, valamint a bérlő közötti egyezségek is egyre több problémába ütköznek. A jó ár-érték arányú lakások gyorsan megtalálják gazdájukat, ezen kívül a kínálati oldalon állók gyakran féltik a lakásuk állapotát, és fenntartásokkal kezelik a bérlő fizetőképességét. Mindkét fél nagyobb biztonságban érzi magát, ha korábbról már ismerték egymást, a magbízhatóságon túl a bérlő számára így általában költséghatékonyabb alternatíváról van szó. Az időtakarékosság érdekében egyre többen veszik igénybe az ingatlanközvetítők segítségét, a tendencia elsősorban Budapestre jellemző.

Visszafogták magukat afővárosi albérletárak

A nyár lezárulásával kérdésként merül fel a lakáspiaci változásokat figyelemmel kísérők körében, hogy milyen irányba változott az albérletek ára. A felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz szükséges pontszámok kihirdetésével, a szemeszter elindulásával idén is jelen volt ez a szakasz, ami az egyes kerületekben eltérő tendenciát takar. Az évszak végére Budapesten 2%-kal mérséklődtek a kiadó ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, ennél jelentősebb volt a visszaesés – 4-14%-os – a XIV. illetve a XVII. kerületben. Természetesen vannak olyan területek, ahol folytatódik a drágulás, ezek közé sorolható a XI. 3%-os, a XX. 6%-os, valamint a IX. kerület 15%-os áremelkedése.


Az átlagos albérletárak változása Budapest egyes kerületeiben 2017 június és augusztus között

A százalékban megadott változások természetesen nem adnak információt a jelenlegi árszínvonalról, ami a piaci szereplőket igazán érdekli. A fővárosban 3000 Ft/m2-t meghaladó átlagárak érvényesülnek, ami többek között a XIII. kerületben érvényesül. Az átlagot lekörözi az I., IX., és a II. kerület, míg a XX. vagy a XVII. kerületben a 1750 és 1820 Ft/m2 közötti átlagárakra számíthatnak az érdeklődők.


Átlagos albérletárak Budapest egyes kerületeiben (Ft/m2, 2017 augusztusi adatok alapján)

Az eladó lakások árai is felfelé kúsznak

Nemcsak a kiadó, a Budapesten eladó lakások szegmensében is folytatódott idén a pozitív irányú áremelkedés. A fővárosi átlag 8%, ez az érték mutatkozott például a XVII., a XIV., XI. kerületben, a XX. kerületben pedig ennél jóval nagyobb – 20%-os – volt a drágulás az elmúlt nyolc hónapban.


Az ingatlanok átlagárainak változása Budapest egyes kerületeiben 2017 január és augusztus között

Az átlagárak között ebben az esetben is jelentős differenciálok érvényesülnek,fővárosi szinten a téglalakások átlagárai meghaladják az 570 ezer Ft/m2-t, a panelek pedig megközelítik a 375 ezer Ft/m2 árszínvonalat. Ehhez képest az I. és II. kerületben 17-100%-kal, a XI. kerületben pedig 11-22%-kal magasabb átlagárak mutatkoznak. A panelek népszerűségét tükrözi a XIV., IX., XIII., XI. kerületben a 400 és 450 ezer Ft/m2 között alakuló átlagáruk,ehhez képest a külsőbb területeken – XVII., XX. – 12-30%-kalalacsonyabbak az átlagos négyzetméterenkénti árak.


Átlagos lakásárak Budapest egyes kerületeiben (Ft/m2, 2017 augusztusi adatok alapján)

 

Forrás: Ingatlannet.huh i r d e t é s

betöltés..

;