fbpx Holland feminista alapítvány: a kormány évekig tiltott támogatást nyújtott egy abortuszellenes csoportnak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Holland feminista alapítvány: a kormány évekig tiltott támogatást nyújtott egy abortuszellenes csoportnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Holland feminista alapítvány: a kormány évekig tiltott támogatást nyújtott egy abortuszellenes csoportnak

2021. szeptember 19. - 09:00

 

A holland kormány éveken keresztül tiltott támogatást nyújtott a Siriz abortuszellenes csoportnak, amely nem kívánt terhességgel rendelkező nőknek ad tanácsot - írta szombaton a helyi sajtó a Clara Wichman feminista célokért küzdő alapítvány jelentésére hivatkozva.

Forrás: Dívány

A támogatásokat Paul Blokhuis kereszténydemokrata politikus, a Mark Rutte vezette harmadik kormány népjóléti államtitkára engedélyezte, annak ellenére, hogy több holland tisztségviselő figyelmeztette, hogy a finanszírozás törvénybe ütköző lehet. A Siriz a holland abortuszpolitikát kritikusan szemlélő VBOK alapítványból alakult. A szervezet 2014 óta évente mintegy 2 millió eurót kapott a konzervatív jobboldali Református Politikai Párt (SGP) nyomására. 2018-ban a holland zöldpárt bírálta a szervezetet, mivel a képviselők szerint "elfogultan" tájékoztatta a terhességmegszakítást fontolgató nőket, és a támogatás megszüntetését indítványozták.

Blokhuis szóvivője kijelentette: amikor az államtitkár átvette a mandátumát, tisztában volt vele, hogy az elődje által elkezdett támogatás ellentétes az állami finanszírozásra vonatkozó szabályokkal, azonban Blokhuis nem tudta a finanszírozást leállítani, mert a holland képviselőház ragaszkodott annak folytatáshoz. Ezenkívül Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért is támogatta azt a törvénymódosítást, amelyben a finanszírozást engedélyezték. 2019-ben a kormány a nőket támogató szervezetek részére új támogatási tervet dolgozott ki, amely 500 ezer euróban állapította meg a Siriz finanszírozását. Az új támogatási rendszer kidolgozása alatt azonban a Siriz finanszírozása folytatódott: jogosulatlanul utaltak pénzt az egyesületnek ez idő alatt.

Hollandiában 1984-ben legalizálták az abortuszt, a beavatkozás ingyenes minden hollandiai lakos számára. A terhességmegszakító tablettát 2000-től forgalmazzák. Nincs konkrétan szabályozva, hogy hányadik hétig legális a beavatkozás, csak egy intervallumot határozott meg a jogalkotó: a fogamzás és az életképesség elérése közötti időszakban. A gyakorlatban az abortuszokat körülbelül a terhesség 24. hetéig végzik, bár ez a határérték folyamatos vita tárgyát képezi a hollandiai orvosok között, mivel a közelmúltbeli orvosi fejlesztéseknek köszönhetően a magzat néha már a 24. hét előtt is életképesnek tekinthető. E vita eredményeként a terhesség 22. hete után csak ritkán végeznek abortuszt. A beavatkozás elvégzését mindig megelőzi egy ötnapos várakozási idő. A terhességmegszakítások aránya 1000, 15 és 45 év közötti nőre vetítve évente 8,6 körül van. Hollandiában az egyik legalacsonyabb az abortuszok száma a világon. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s