h i r d e t é s

Hőségriadó van, de Gulácson most szerelték le a cigánysor egyedüli közkútját

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hőségriadó van, de Gulácson most szerelték le a cigánysor egyedüli közkútját

2017. augusztus 02. - 12:22

A közkutat annak ellenére szerelték le, hogy a környékbeli háztartások többségében nincs bevezetve a víz. - írja a 168ora.hu.

Forrás: 168ora.hu

Most úgy tűnik, győzött a civil kurázsi. Száz méterre van egy üzemelő közkút – hívta fel a figyelmet eközben a község polgármestere.

Gulácson az egész országot sújtó hőhullám előtti napon leszerelték a cigánysor egyedüli közkútját

– derül ki az erről szóló hétfői Facebook-posztból.

A közkutat annak ellenére szerelték le, hogy aVásárosnamény  és Fehérgyarmat között fekvő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község cigánysorán a háztartások jelentős részében nincs bevezetve a víz, a kissé meglepő időzítésre pedig Ujvári Judit független polgármester azt a magyarázatot adta, hogy a cigánysor közkútja hivatalosan nem működött már, csőtörés miatt kapcsolták le a gerincről.

A polgármestert a Facebook-poszt szerzőjének sikerült elérnie, és úgy tűnik, Magyarországon még működik a civil kurázsi, mert a telefonhívásai nyomán később ígéretet kapott arra is, hogy délután a kutat visszakapcsolják. Közben a gulácsi vízműgépész hozzászólást írt a bejegyzéshez.

Az ő közlése  szerint a cigánysor közkútja évek óta jogszerűen ki van kapcsolva.

Eddig is jogszerűtlenül használták a vizet, efelett évek óta szemet hunytak, emellett többször megrongálták a kutat, ami a vízmű költsége volt

– állította a vízműgépész.

Délelőtt felhívtuk Gulács önkormányzatát, ahol először egy órára ígértek tájékoztatást az ügyben. Telefonáltunk egykor is, de ekkor az érdeklődésünket azzal hárították el, hogy nem tudnak felvilágosítást adni, mert Ujvári nincs bent.

Az érdekelt, miért most szerelték le a kutat és ki gondoskodik a környékbeliek ivóvízellátásáról, az önkormányzat e-mail-címére küldött kérdéseinkre pedig a polgármester asszony délután válaszolt:

Minden kút üzemel Gulácson, aminek üzemelnie kell. A kút üzemeltetése egyébként a Tiszamenti Vízmű Zrt. feladata. Tájékoztatásuk szerint egy kútnál – amelyik egyébként hivatalosan nem is üzemel – van csőtörés.

Az említett helytől, amit panaszos nehezményez, 100 méterre van egy üzemelő közkút.

(Kiemelés a polgármester asszonytól – a szerk.) A panaszos személy kérelmet nyújtott be a tavaszon, amelyben kérte, hogy kössük be háztartásába az ivóvizet.

A képviselő-testület nem támogatta a kérelmet. Ennek ellenére én felajánlottam, hogy amennyiben elkészíttetik a tervet, akkor az önkormányzat a bekötéshez segítséget fog nyújtani. A kérelmező azóta nem járt nálunk.

Azt gondolom, hogy a vélemény kialakításához mindkét fél véleményét szükséges meghallgatni.”

Magyarországot a héten példa nélküli hőhullám sújtja, amely miatt keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el az Emberi Erőforrások Minisztériumának országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára.

Az Időkép szerint a következő néhány napban tikkasztó hőség lesz, a napi csúcshőmérséklet 40 fok körül alakul. Július 1-jétől Magyarországon új csatlakozás esetén ingyen kötik be a vizet, a gázt és a villanyt a családoknak, illetve a kis- és középvállalkozásoknak.

A vízhez való hozzáférés az ENSZ 2010. július 28-i döntése szerint emberi alapjog. Szlovéniában tavaly az alkotmányba foglalták a hozzáférés jogát, kimondva azt is, hogy az ország vízkincse soha nem kerülhet magántulajdonba.

168ora.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s