h i r d e t é s

Hová tűnt Orbán Viktor?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hová tűnt Orbán Viktor?

2022. június 14. - 09:11

Radoslaw Sikorski, lengyel EP-képviselő keresi régi barátját, Orbán Viktort.

„Régi barátom, Orbán Viktor azzal kezdte politikai karrierjét, hogy szenvedélyes beszédet tartott a hős magyar miniszterelnök, Nagy Imre újratemetésén, aki a maga idejének Volodimir Zelenszkije volt” – mondta Radoslaw Sikorski lengyel EP-képviselő egy interjúban.

A korábbi külügyminiszter úgy látja, Nagy Imre is megpróbált együtt élni kora realitásával, a Szovjetunióval, de megkísérelte demokráciává tenni Magyarországot.

Próbálkozását orosz invázió húzta keresztül és megölték, mint ahogyan Putyin elnök most Zelenszkijtől akar megszabadulni. Hol van most az a régi Orbán Viktor?

Radoslaw Sikorski a Népszavának kifejtette, „a Marine Le Pen elnökválasztási kampányára szánt pénz egy magyar bankon keresztül érkezett, az olasz szélsőjobb pedig egyenesen Moszkvából kapott pénzügyi segítséget. Salvini úr még büszkén hirdette is a Putyin iránti elragadtatását”, miközben a lengyel Jog és Igazságosság tavaly ősszel két találkozót is szervezett ezekkel a pártokkal. A lengyel politikus szerint nem ezt tanulták Orbán Viktorral:

Ez nem az, amit Orbán Viktornak és nekem tanítottak az oxfordi Pembroke College-ben, ahová ő egy Soros Györgytől kapott ösztöndíj révén jutott el. Egyszerűen nem ismerek rá a fiatal liberális demokratára, akit annak idején annyira csodáltunk.

Radoslaw Sikorski azt is hangsúlyozta, hogy „a világon semmi baj sincs a magyar nép érdekeinek védelmével”, ő ugyanezt teszi a lengyel nép nevében, de hozzátette: a magyar vagy a lengyel nép érdekei nem szűken értelmezett, nacionalista érdekek, „nemzetközi szerződésekben köteleztük el magunkat amellett, hogy nemzeti érdekeinken kívül az egész Európai Unió érdekeit is figyelembe vesszük”.

Az EP-képviselő leszögezte, hogy az Európai Unió nem egy ellenséges, külső képződmény, hanem „a népek olyan családja, amelyikhez mi önként csatlakoztunk”. (Index)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s