h i r d e t é s

Hszi Csin-ping Kína első embere egyértelműen fogalmazott:: háborúra készül!

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Hszi Csin-ping Kína első embere egyértelműen fogalmazott:: háborúra készül!

2023. március 31. - 12:07

Tábornokainak pedig azt üzente: „merjetek harcolni!”

Hszi Csin-ping kínai vezető - Forrás: Bloomberg Finance LP via Getty Images

Hszi Csin-ping kínai vezető azt nyilatkozta, hogy háborúra készül – erről a Foreign Affairs számolt be szerdai cikkében. A portál szerint a kínai parlament és a legfőbb politikai tanácsadó testület márciusi éves ülésén Hszi négy külön beszédben is érintette a háborús készültség témáját, egy alkalommal pedig azt mondta tábornokainak, hogy „merjenek harcolni”.

Kormánya emellett bejelentette Kína védelmi költségvetésének 7,2 százalékos növelését, amely az elmúlt évtizedben megduplázódott. Az elmúlt hónapokban pedig Peking új katonai készültségi törvényeket, új légvédelmi óvóhelyeket mutatott be a Tajvannal szembeni szoroson túli városokban, illetve  új „nemzetvédelmi mozgósítási” irodákat hozott létre országszerte.

A lap szerint azonban túl korai lenne biztosan megmondani, hogy ezek a fejlemények mit jelentenek, a konfliktus nem biztos vagy küszöbön álló. „Valami azonban megváltozott Pekingben, amit a politikai döntéshozók és az üzleti vezetők világszerte nem hagyhatnak figyelmen kívül” – írják a portálon. (mandiner.hu)