h i r d e t é s

Húsz cég bocsátja ki a világ műanyaghulladékának több mint a felét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Húsz cég bocsátja ki a világ műanyaghulladékának több mint a felét

2021. május 18. - 12:49

A legnagyobb olajcégek a műanyagtermeléssel is hozzájárulnak a klímakatasztrófához.

A kép illusztráció! - Forrás: Blue Ocean Network

Az ExxonMobile-tól származik a legtöbb egyszer használatos műanyaghulladék. Az amerikai olajvállalat egyedül 5,9 millió tonnás műanyaghulladék-halommal járul hozzá a környezetszennyezéshez. A dobogón ott van még a Dow nevű amerikai cég 5,5 millió tonnával és a kínai Sinopec olajcég 5,3 millió tonnával.

Az adatokat a Wood Mackenzie energiaipari kutatócég, a London School of Economics és a Stockholm Environment Institute összesítette tanulmányukban, a Világ Műanyaghulladék Gyártóinak indexében - írja a Guardian.

Tizenegy vállalatnak Ázsiában van a központja, négynek Európában, három Észak-Amerikában, egy-egy pedig Latin-Amerikában és a Közel-Keleten található. 

Ők adják együtt a világban megtalálható műanyaghulladékok 55 százalékát. Az index azt is vizsgálta, hogy ezeknek a cégeknek a működése olyan vezető bankok forrásaiból lehetséges, mint a Barclays, a HSBC, a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase. 

Az egyszer használatos műanyagok jelentős részben fosszilis alapanyagokból készülnek, ezzel nagyban hozzájárulnak a klímaválsághoz. Ráadásul ezeket a legnehezebb újrahasznosítani. Ez az adatokon is látszik, hiszen a tanulmány szerint mindössze 10-15 százalékukat tudják újra felhasználni alapanyagként. (444.hu)