h i r d e t é s

Idén márciusban az átlagosnál másfélszer több családon belüli erőszak eset történt Magyarországon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Idén márciusban az átlagosnál másfélszer több családon belüli erőszak eset történt Magyarországon

2020. április 25. - 13:50

 

Miután világszerte kijárási korlátozások léptek életbe a koronavírus miatt, szinte borítékolható volt, hogy rövid időn belül megugrik majd a bűnügyi statisztikákban a családon belüli erőszak esetek száma.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A családon belüli erőszakot a Büntető törvénykönyv hivatalosan kapcsolati erőszaknak nevezi, ami a hozzátartozókra vonatkozik, köztük az elkövető gyermekére, gyermeke szülőjére, illetve volt vagy jelenlegi házastársára, élettársára is.

A kijárási korlátozások elrendelése után alig néhány héttel már több országból is aggasztó adatok kerültek napvilágra, így várható volt, hogy a helyzet Magyarországon is súlyosbodni fog. Már a hazai korlátozás elején közölte az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója, hogy a korábbi hetekhez képest jelentősen többen telefonáltak, és a továbbiakban is számítani lehet a hívások számának növekedésére.

Most pedig a G7 cikkéből az is kiderül, pontosan mennyivel több esetről érkezett bejelentés. A lap a Belügyminisztérium adatbázisa alapján vetette össze 2018, 2019 és 2020 statisztikáit, melyek szerint az utóbbi két évben sosem történt annyi családon belüli erőszak, mint idén márciusban – és ezek „csak” azok, amelyek a hatóságok látóterébe kerültek.

Az elmúlt években átlagosan havi 33 családon belüli erőszak eset vált ismertté, a legtöbbet eddig 2019 decemberében követték el. Az akkori 49-nél idén márciusban eggyel több eset történt, pedig jellemzően a karácsonyi időszak a leginkább kockázatos ebből a szempontból.

Mint arra a nemzetközi tendenciák is rámutatnak, az átlagosnál másfélszer magasabb szám jó eséllyel kapcsolatban van a bezártsággal, és azzal, hogy sokkal több időt töltenek együtt az emberek, az áldozatok pedig épp emiatt nem tudnak segítséget sem kérni.

G7 úgy tudja, az előző két év és az idei első két hónap átlagos értékeihez képest nőtt az emberölések száma is 29, illetve a szexuális erőszaké 17 százalékkal, de a lap szerint ebben jelentős eltérések vannak az egyes hónapok között, így itt nehéz lenne pontos összefüggést találni.

Ahogy arról a Szolidaritás a válságban című cikksorozatunkban bővebben is írunk, a társadalmi és gazdasági krízishelyzetek általánosan növelik a nők elleni erőszak mértékét. Jellemzően olyan erőszakformákról beszélünk, melyeket a privát szférában követnek el férfiak nők ellen, így ezek a karanténban könnyebben fennmaradnak, vagy akár fokozódhatnak is.

A nők ellen elkövetett erőszak lényege a másik feletti kontroll megszerzése, a  hatalom fenntartása a másik felett. A bezártságból alapvetően nem következik az erőszak, ilyenkor csak felerősödnek a már amúgy is egyenlőtlen kapcsolatok, több felület jut a hatalomgyakorlásra, így az áldozatok gyakorlatilag folyamatosan ki vannak téve a bántalmazó akaratának, ráadásul az anya ellen alkalmazott erőszakban nagyon gyakran a gyermek az egyik legfőbb eszköz. (merce.hu)

 

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.


 

h i r d e t é s