h i r d e t é s

Időközi választás Decsen – már sokan eldöntötték kikre voksolnak.

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Időközi választás Decsen – már sokan eldöntötték kikre voksolnak.

2015. október 10. - 11:02
6 komment

 

November 22-én a Tolna megyei Decs településen időközi önkormányzati választás lesz. Oka, hogy a testületi többség feloszlatta az önkormányzatot, mert már nem bírta elnézni a sorozatos jogsértéseket, a falu leépülését.

A tavalyi önkormányzati választáson bejutott képviselők közül a hét tagú testületből a polgármestert támogató két fő képviselő mindennapjait a feszültségkeltés jellemezte a helyiek elmondása szerint. A polgármester ellen több törvényességi eljárás indult, melyek ilyen-olyan ürüggyel lezárásra kerültek, hiszen egy kormánypárt támogatással bejutott személy nem kerülhet pellengérre, még a végén fény derül valamire.

A polgármestert hűen támogató egyik képviselővel kapcsolatban azt tartják a decsiek, hogy megválasztása óta nem volt olyan nap, hogy ne a békétlenség szítása vezérelte volna. Azt mondják, a facebook közösségi portálon magát Patikus Bácsinak aposztrofáló fiatal képviselő (nem tévesztendő össze a cukros bácsival), viszi a prímet a mocskolódásban.

Ez nem normális dolog – mondják – inkább a település ügyeire fordított volna ennyi energiát. Egy képviselőtől elvárná az ember, hogy tisztségéhez méltó módon tudjon viselkedni. Attól még, hogy nick név mögé bújva írogatott trágyaszagú posztjaival borzolja a helyiek idegeit, mindenki tudja kit takar a Patikus Bácsi név. Azt tartják sokan, hogy a másik kettő sem különb a „Deákné vásznánál”, de hát „madarat tolláról, embert barátjáról” tartja a mondás. Hál’ istennek – mondják - jön az időközi választás és ismét békesség lesz a faluban, ezek meg eltűnnek az önkormányzatból. A többségnek elege van már ezekből az állandóan hőzöngő, önhitt emberekből. Mármint a jelenlegi polgármesterből és az őt támogató két képviselőből – mondják.

Kérdésemre, hogy kit látnának szívesen az önkormányzatban az a válasz érkezik: „Olyan embereket, akik a település és az itt lakók problémáival foglalkoznak.„

Hümmögés, morgolódás, majd folytatják: „Munka kell ide, megélhetés, mert elhagyják a szülőfalujukat a fiatalok. Meg olyan vezetés, akik itt laknak. A Biczó (az előző polgármester) elindított egy jó kezdeményezést, egy kertészeti programot. Volt munka, tisztes fizetés, a falu közétkeztetése is önellátó volt. Meg kell csak nézni a kertészeti programban kezelt földeket most! Teljesen felverte a gaz a fáradságos munkával kitarackozott földet. Úgy ahogy van, egy év alatt hagyta tönkre menni ez a mostani polgármester. Milyen ember az ilyen?”

Mégis kit választanának szívesen? - kérdezem

Csak lassan jön meg a válaszadó kedv. „Az biztos, hogy helyi embereket.”- mondják

Mégis kiket? Csönd.

Nem akarják elárulni? „Én nem szeretném, mondja az egyik megkérdezett. Majd ikszelek ahova akarok. A szavazófülkében úgyis egyedül vagyok.”

Félnek valamitől?

„Nem – mondja – de az ördög nem alszik. Hamar megfenyegetik ezek itt az embert, ha nem a kormánypárt jelöltjére akar szavazni. Ezek a mostaniak ilyenek. Nem tisztelnek ezek senkit és semmit.”

A Fidesz indít jelöltet? – kérdezem

„Á nem hiszem – jön a válasz egy asszonytól – tavaly is csak sutyiban támogatták ezt a három embert. Most sem lesz másként. Erőszakosak, szemtelenek, nem tudnak mást csak fenyegetőzni. szerintem ezek már nem kellenek senkinek.”

A Jobbikról mit gondolnak? Ők jók lennének? - kérdezem

„Jobbik? Á dehogy! Nincs itt rájuk szükség! Így is kettészakították a falut ezek a díszpintyek. Még csak az hiányozna ennek a falunak, hogy ideszokjanak „trappolni. Nem feszültségkeltés kell ide, hanem nyugalom és béke.”- jön a válasz

Mi a helyzet az MSZP-vel? Ők sem jók?

„Azoknak van szervezete a faluban, teszik is a dolgukat ahogy kell, meg is védik az embert kulturált módon ha valaki szól nekik, hogy megfenyegették. Ők voltak az egyetlenek akik szembe mentek ezzel a három kártékony emberrel, hiába fenyegették őket, vagy családjukat. Azt beszélik ők indítanak valakiket képviselőként. Van esélyük bejutni, biztos megszavazza őket a falu. Kellenének is a testületbe. Ha csak feleannyit tesznek majd a szélsőségek visszaszorításáért, a falu előrejutásáért mint eddig, akkor nem fogunk csalódni bennük – mondják. De ezek maximalisták az látszik. Vagy jól csinálnak valamit, vagy inkább bele sem kezdenek. Eddig sem ígérgettek, hanem tették amit kell. Mi megbízunk bennük – mondja egy roma. Ha azt mondják lesz munka a faluban, akkor arra mérget lehet venni, mert elintézik – folytatja.”

És kit szeretnének polgármesternek? Kit választanának meg?

„Azt mondják a körzeti orvosunk, Gondi doktornő elindul. Bár úgy lenne. Ha ez igaz, akkor biztosan megnyeri. Mindenki támogatni fogja – mondja pár magyar férfi”

És az előző polgármester indul?

„Biczó Ernőre gondol? – kérdezi egy odalépő roma ember. Azt mondják, hogy képviselőnek indul. Ha indul, megszavazzák az biztos. Amíg ő volt a polgármester béke volt a faluban. – mondja. Ez így van. – vágják rá többen a korábban érkezett magyarok. Ez a mostani három ugrasztotta össze a romákat a magyarokkal. Béke kell ennek a falunak. Ha Gondi doktornő lenne a polgármester, Biczó képviselőként sok mindenben tudná segíteni a munkáját. Jó csapat lennének, hasznára válna a falunak – mondja egy asszony.”

Időközben nő a beszélgetők létszáma. Roma – magyar vegyesen. Beszélik az eddigieket.

Szóval csapatban gondolkodnak a választók?

„Nem hiszem – mondja az egyik magyar férfi. Bár nem mindegy, hogy együtt tudnak-e dolgozni, meg persze az sem, hogy milyen emberek. Az előző testületből ismét szívesen látnák képviselőként Medgyesi Zsuzsit és a Nagy Lacit is.  A beszélgető csoport roma tagjai is helyeslőn bólogatnak és mondják – az Izsák Kálmán is indul állítólag, őt is szívesen megszavaznánk. Bólogatnak a többiek is.”

Akkor ha jól értem, össze is állt nagyjából a leendő testület – mondom nekik.

Gondi doktornő mint polgármester, Medgyesi Zsuzsa, Nagy László, Biczó Ernő, Izsák Kálmán mint képviselők, meg akiket az MSZP indít képviselőnek. Ez egy jó összetétel lenne? - kérdezem

Hát így valahogy – mondják bólogatva. Ez már tetszene mindenkinek.

Elköszönök mindenkitől és megyek utamra. Feltöltött ez a beszélgetés a helyiekkel. Vita helyett megfontoltan kiveséztek minden lehetőséget és érdekes módon egyetértettek függetlenül attól, hogy ki milyen nemzetiségű, vagy milyen politikai beállítottságú volt.

Vajon a mai magyar politika mikor fog felnőni ezeknek az embereknek a bölcsességéhez?


 

h i r d e t é s