h i r d e t é s

Igen erős napkitörés tart a Föld felé

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Igen erős napkitörés tart a Föld felé

2022. július 18. - 08:26

A napkitörések legerősebbik kategóriájába sorolt jelenséget regisztrált minap egy űridőjárással foglalkozó kutató. A jelenségnek a Földön is érezhető lehetnek hatásai.

Forrás: EarthSky/Twitter

A világ több pontján is zavart okozhat a navigációs rendszerekben és a vezeték nélküli kommunikációban az a napkitörés, amire a minap figyelt fel egy fizikus, az űridőjárást kutató Tamitha Skov. Az ilyen jelenségek pár nappal később érik el a Földet – írta meg az Interesting Engineering.

A napkitörés forrása egy, a Nap felszínén megjelent új régió, az AR3058 jelű folt. Ez nem azonos azzal a másik ilyen objektummal, ami pár nap leforgása alatt a duplájára nőtt. A végén pedig már akkora volt, hogy bolygónk háromszor is elfért volna benne.

Az AR3058 környékén észlelt aktivitás olyan erőteljes volt a kutatók szerint, hogy felmerül a lehetősége, hogy a kitörést X-osztályúként kell kezelni. A kitörés erősségétől függően a napkitöréseket A-, B-, C-, M- és X-osztályokba sorolják. Az A egy kevésbé erős, míg X a legerősebb kitöréseket jelenti.

Mivel a mostani kitörés a Föld felé irányul(t), a jelenség várhatóan zavart okoz a navigációs rendszerekben, illetve a rádiós eszközök működésében. A csillagászok még nem biztosak abban, hogy a jelenséget koronális tömegkilövellés (CME) is kísérte-e. Ha így van, az néhány napon belül geomágneses vihart eredményezhet.

A mostani napkitörés időpontja miatt több kutató is felidézte az úgynevezett Bastille-napi eseményt, egy 2000. július 14-én történt napkitörést, ami miatt az Egyesült Államok több államában, köztük Texasban és Floridában is sarki fény volt látható az éjszakai égbolton. Az eseményt azért nevezték el Bastille-napi jelenségnek, mivel az időpontja egybeesett Franciaország nemzeti ünnepével. (hvg.hu)