h i r d e t é s

Így biztosan lesz olyan nyugdíja, amiből meg is tud élni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Így biztosan lesz olyan nyugdíja, amiből meg is tud élni

2014. április 28. - 11:01
0 komment

 

Az állami nyugdíj a jövő idősei közül a szakemberek szerint várhatóan majd csak keveseknek jelent majd anyagi biztonságot, ezért már aktív korban érdemes elkezdeni az öngondoskodást.

Az Adózóna bemutatja a különböző nyugdíj-előtakarékossági lehetőségeket, ezek egyéni és munkáltatói előnyeit, illetve költségeit.

Aktív korban jelenleg három nyugdíj-előtakarékossági lehetőségek közül lehet választani:

• Nyugdíjbiztosítás,
• Önkéntes-kölcsönös nyugdíjpénztári tagság,
• Nyugdíj-előtakarékossági számla.

Mindhárom megtakarítási lehetőség választása esetében lehetőség van az adóévben fizetett díjak után adójóváírást érvényesíteni. Ez azt jelenti, hogy a befizetett éves díj 20 százalékát, összesen legfeljebb 280 ezer forintot a személyi jövedelemadóból az adóbevallásban megjelölt biztosítási/ pénztári/ előtakarékossági szerződésen írják jóvá. Több szerződés esetén olyan arányban, ahogy az ügyfél arról rendelkezik. Az állam tehát díjazza a megtakarítási hajlandóságot. Nincs más teendő, mint kiválasztani a saját igényeknek legmegfelelőbb előtakarékossági formát, majd a szerződés megkötése után a díjakat rendszeresen fizetni.

Azoknak ajánlott a konstrukciók valamelyike, akik magasabb nyugdíjat szeretnének, és jövedelmük lehetővé teszi a hosszú távú előtakarékosságot. Kulcsszó a hosszú táv, mivel mindhárom opció esetében törvény által előírt 10 éves várakozási idő van. Ez időn belül nem juthatunk hozzá a számlán felhalmozott pénzösszeghez. Pozitívumként kell megemlíteni, hogy valamennyi megtakarítási forma örökölhető.

A nyugdíjbiztosítás egyfajta életbiztosítás, mely alapján a biztosító bizonyos események bekövetkezésekor szolgáltatást nyújt. Előnye, hogy számos biztosító szolgáltatásai közül lehet választani változatos feltételekkel, akár már havi néhány ezer forinttól. A díj fizetése is rendkívül rugalmas, lehetőség van a havi, negyedéves, féléves, esetleg éves rendszeres díjfizetés mellett, egyszeri rendkívüli összegeket is elhelyezni a biztosítónál. Ezen kívül a biztosított a tartam végén megtakarítását megkaphatja egy összegben, vagy rendszeres járadék formájában is. A portfolió kezelését alapkezelő végzi, így szaktudást nem igényel.

A nyugdíjpénztár egy olyan önszerveződő intézmény, amely lehetőséget teremt tagjai számára, hogy nyugdíjas éveikre előtakarékoskodjanak. Mindezt külön törvény által szabályozott módon, hogy a csatlakozók aktív éveik alatt, aktív éveik jövedelméből biztonságosan és hatékony módon gyűjthessenek. Előnye, hogy a tagdíj fizetése a munkáltató által átvállalható, béren kívüli juttatásként, ebben az esetben viszont nem jár az adójóváírás, mivel azt csak magánszemélyek vehetik igénybe. Rendkívül vonzó tulajdonság ennél a megtakarítási formánál, hogy a várakozási idő letelte, illetve a nyugdíjkorhatár elérése után, a számlán lévő összeg 50 százalékát használhatjuk hitelfedezetként.

A nyugdíj-előtakarékossági számlát 2005-ben vezették be, hogy ösztönözze a nyugdíjcélú megtakarításokat és bővítse a takarékoskodók választási lehetőségeit. Előnye, hogy az osztalékot nem számítva, az árfolyam típusú nyereségek adómentesek.

 

hvg.hu

{flike}

{jcomments on}


 

h i r d e t é s