h i r d e t é s

Így kampányolt a Fidesz Szegeden jóval azelőtt, hogy lehetett volna

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Így kampányolt a Fidesz Szegeden jóval azelőtt, hogy lehetett volna

2019. szeptember 03. - 13:56

 

A polgármesterjelöltjük melletti plakátokat már napokkal, a Botkát bírálóakat már egy hónappal, a helyi kormánylap mögé bújtatott hirdetéseit pedig már több mint fél évvel a kampányidőszak kezdete előtt kihelyezte Szeged utcáira a Fidesz. - írja a szeged.hu.

Több várossal kapcsolatban jelentek meg a kampányidőszak elején hírek, blogbejegyzések, hogy a lehetségesnél korábban kezdte el valaki a kampányolást. Az október 13-i önkormányzati választás kampánya ugyanis a voksolás előtt ötven nappal, október 24-én szombaton kezdődött el hivatalosan, ettől kezdve lehet kampányhirdetéseket kihelyezni. Ebbe a kategóriába beleértendő minden, ami befolyásolhatja a választói akaratot, az erről szóló törvényt öt éve éppen a Fidesz szigorította meg. Szegedi alapszervezetük azonban többszörösen is felülmúlta a települések többségén egy-két plakátot már a lehetséges kezdési idő előtt kihelyezőket. 

Már napokkal korábban gyakorlatilag jelöltjük, a magát függetlennek mondó, velük már a megegyezés előtt is a kormányközeli médiában igen nagy figyelmet kapott Nemesi Pál kampányrendezvényévé változtattak egy városi gasztronómiai rendezvényt. Az idén ötödik alkalommal megtartott RakpartFeszt augusztus 16-tól 20-ig tartott a szegedi Huszár Mátyás Rakparton. A városban eddig már számos eseményt szervező és az önkormányzat rendezvényes cégével a Szegedi Városkép és Piac Kft.-vel is együttműködő Starlight Marketing márkanév alatt futó Freakout Media Services Kft. által szervezett esemény önmagában is benne volt az önkormányzat huszadikai programfüzetében, de a városi tűzijátékot is mellőle lőtték fel. Az elég jó gourmet burgereket és kézműves söröket felvonultató rendezvényen a színpadon a koncertek mögött futó LED-falon ugyanakkor meglepő módon a programok időpontjai és a piaci támogatók mellett Nemesi Pál politikai hirdetése is megjelent, rajta a fotójával, fideszes szlogenjével és a kampányigéreieivel.

A jelölt ugyanakkor nem csak a LED-falon tűnt fel, a színpadon adományt gyűjtött a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak, majd bejelentette, hogy nagylelkűen megduplázza azt. Egyszóval miközben Botka Lászlót, aki az ünnepség után egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy kiket indítanak el az egyéni körzetekben, a helyi Fidesz bocsánatkérésre szólította fel, amiért aktuálpolitikai célokra használja az ünnepet, gyakorlatilag kampányeseményt csináltak a rendezvényből. Az azt követő napokban pedig - tehát szintén még erősen 24-ét megelőzően - már városszerte találkozni lehetett a Nemesit népszerűsítő hirdetéssel kiplakátolt trolibuszokkal is.

A Fidesz polgármesterjelöltjét ábrázoló trolireklám - már napokkal a kampánykezdés előtt futottak. Fotó:Tarnay Kristóf Ábel Forrás: szeged.hu

Botka ellen már régebben elkezdték

Bár Nemesi Pál egy korábbi, a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, nem számít barátságos kampányra, de ő “nem üt vissza”, és a kampányt úriember módjára szeretné végigvinni, nyilvánvalóan vannak mögötte olyanok, akik ezt megteszik helyette, hogy ő ne piszkolja össze a kezét. 

A villamosokon, köztereken kiragasztgatott matricákon már öt éve is réginek számító "ne lopj, ne csalj, ne hazudj, a kormány nem tűri a konkurenciát!" közhely aktualizált változatát a Fidelitas a Szeged Plazától nem messze az egyik villamosfordulóba már júliusban kihelyezte - a fenti fotó július 27-én készült, tehát több, mint egy hónappal a legális kampánystart előtt.

A plakát egyébként úgy néz ki, mintha a Jobbik "Ti dolgoztok, ők lopnak" plakátjait egy az egyben Photoshop-sablonként húzták volna rá. Lehet, valakinek volt némi iróniája, mert egy olyan helyre került ki, amely annak idején Simicska-tulajdon volt, és két éve ilyenkor “azok” a plakátok szerepeltek rajta.

Az, hogy Botkát az arrogáns jelzővel kapcsolják össze, egyébként vélhetően a helyi kampány fontos eleme lehet, ha megnézzük a helyi politikusaik nyilatkozatait, olykor alig odaillő kontextusú nyilatkozatokba is mindig valahogy beleerőltetik, de a helyi fideszes sajtó is úgy használja ezt a melléknevet, mintha muszáj lenne. A helyi pártszervezet önbizalmáról talán árulkodó, hogy alig látható betűkkel írták csak rá, kié is a plakát. 

Fotó:Tarnay Kristóf Ábel Forrás: szeged.hu

Nem verték nagy dobra, kié a plakát

A cikkem megírása előtt azonban erre már vélhetően nem szándékosan, de felhívta a figyelmet a HírTV, aki három nappal a kampánystart előtt híradójában tökéletesen választott vágóképet annak illusztrálására, hogy csak szombattól szabad választási kampányhirdetéseket kihelyezni: mégpedig a szegedi Fidelitasnak a már egy hónapja kinn lévő plakátjukat bemutató július 2-i sajtótájékoztatóját.

A helyi kormánysajtó mögé bújva

De a legelső Botkát támadó hirdetés, amely plakátokon is látható volt, és időben ehhez a kampányhoz sorolható, az sokkal régebben, már tavaly novemberben kinn volt az utcákon. Igaz, ekkor még trükkös módon a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) kiadójával tavaly elsők között csatlakozó, majd még abban az évben nekik 122 milliós veszteséget termelő helyi kormánylap, a SzegedMa nyomtatott kiadványánya hirdetésének volt “álcázva”. 

A Déli Szó című állami hirdetésekkel gondosan ellátott ingyenes hetilap ugyanis imázsplakátjain - minő véletlen - éppen egy olyan címlappal igyekezett eladni magát, amelyen a Fidelitas akkori helyi kampányáról számolnak be. Az ember azt gondolná, hogy ha egy lap egy címlappal akarja megszerettetni magát, valami erős saját anyagot tesz ki a vélhetően nem olcsó óriásplakátokra, de ők inkább még át is szerkesztették a ténylegesen nyomtatásba kerülő címlapot a poszterekre, annak érdekében, hogy a Fidelitas hirdetése egy az egyben látszódjon rajta.

A korrektség jegyében jegyezzük meg, hogy az együttműködésben induló ellenzéki pártok bár plakátolni nem kezdtek még el, de a szórólapjaikat ők is idő előtt már elkezdték bedobni Szeged postaládáiba.

Szerző: Tarnay Kristóf Ábel/szeged.hu


 

h i r d e t é s