h i r d e t é s

Így magyarázzák Szijjártóék a ciki 1956-os partit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Így magyarázzák Szijjártóék a ciki 1956-os partit

2016. október 28. - 16:45
0 komment

 

Örül Szijjártó minisztériuma, hogy több fontos meghívott állítólag az Orbán-kormánynak szánt üzenetképpen kihagyta a magyar külügy 1956-os fogadását, de egy másik, konkurens rendezvényen az 56-os hősökre emlékeztek - írja a HVG.hu.

Emelkedett hangulat Washingtonban, az idegen hatalmaknak való ellenállás szellemében © kormany.hu / hvg.hu

De azt nem árulják el, hányan (nem) jöttek el a szerintük kifejezetten emelkedett hangulatú eseményre.

"Minden olyan megemlékezésnek örülünk, amelyen az '56-os hősök előtt tisztelegnek” – ez a Külgazdasági és Külügyminisztérium hivatalos véleménye arról, hogy Washingtonban a magyar nagykövetség által szervezett hivatalos gálavacsora helyett inkább egy alternatív rendezvényen jelentek meg az amerikai külügyminisztérium munkatársai, illetve a Magyarország szempontjából fontos diplomaták közül többen.

Ez utóbbit Charles Gati, a Johns Hopkins egyetem professzora, Thomas Melia, a külügyminisztérium egykori helyettes államtitkár és Simonyi András, egykori washingtoni nagykövet szervezte, párhuzamosan Magyarország amúgy ilyen eseményekre/teendőkre felkent nagykövetségével. A jobb híján Facebookon publikáló Népszabadság szerint az amerikai külügyminisztérium ráadásul kiszivárogtatta, hogy többen, így Victoria Nuland külügyi államtitkár azért maradtak távol a követségi fogadástól, mert nem akarták, hogy úgy tűnjön, megjelenésükkel támogatják az Orbán-kormány politikáját.

Erről is kérdeztük Szijjártó Péter tárcáját, de erre az egyértelmű diplomáciai üzenetre nem voltak hajlandóak reagálni. E helyett leszögezték, hogy a magyar nagykövetség rendezvénye „köszönhetően az ott megjelenteknek '56 hőseihez méltó, emelkedett hangulatú esemény volt, középpontban az '56-os eszmékkel, a szabadsággal, és az idegen hatalmaknak történő ellenállással” - utóbbi így, többes számban.

Hogy egészen pontosan kik voltak az emelkedett hangulatot kihagyó meghívottak, az sem derült ki, mert a minisztérium sajtóosztály erre a kérdésünkre is inkább (diplomatikusan?) hallgatott.

hvg.hu


 

h i r d e t é s