h i r d e t é s

Immár hivatalos, hogy jogsértően jártak el a vadászati kiállítás szervezői

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Immár hivatalos, hogy jogsértően jártak el a vadászati kiállítás szervezői

2022. január 08. - 18:12

Törvényt sértett a vadászati kiállítást szervező állami cég azzal, hogy hamis indokra hivatkozva hátráltatta a hvg.hu közérdekű adatigénylését. A jogsértést megállapító Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólítására a cég végül válaszolt ugyan, mégis tovább titkolózott.

A kiállítás megnyitója - Forrás: MTI/Illyés Tibor

Jogsértően tartott vissza közérdekű adatokat a tavaly őszi vadászati kiállítást szervező állami tulajdonú cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. – állapította meg a hvg.hu bejelentése nyomán indított hatósági vizsgálatában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

Az adatvédelmi hatóság kimondta: az állami cég jogsértően alkalmazta a járvány elleni védekezésre hivatkozó veszélyhelyzeti intézkedést, amely a közérdekű adatigénylések 15 napos válaszadási határidejét 90 napra is kitolhatja.

A hvg.hu még tavaly augusztus 11-én fordult közérdekű adatigényléssel a vadászati kiállításhoz kapcsolódó néhány szerződés ügyében a rendezvényt szervező Egy a Természettel Nonprofit Kft.-hez. Például arra voltunk kíváncsiak, mire ment el pontosan a “célpiacok felmérése, haszonelemzés, attitűdfelmérés” témájú kutatásokra és más elemzésekre kifizetett összesen több mint 83 millió forint.

A válasz késett, bár a kiállításszervező cégnek semmilyen, a koronavírus-járvány leküzdését célzó feladata nem volt, sőt külön felmentést kaptak a járványügyi korlátozások alól. Arra hivatkoztak, hogy a válasz miatt nem maradna elég idő a szervezésre.

A válasz végül 78 nap után érkezett meg, sok adatközlést megtagadtak arra hivatkozva, hogy azok döntés-előkészítő anyagok. (napi.hu)