h i r d e t é s

Immár hivatalosan is energiahatékony intézmény a PTE

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Immár hivatalosan is energiahatékony intézmény a PTE

2019. március 06. - 19:07

 

A Pécsi Tudományegyetem, első hazai egyetemként csatlakozott az Európai Unió által a három legjobb fenntartható fejlődési témájú energiahatékonysági program egyikének nyilvánított Virtuális Erőmű Programhoz (VEP).

A program keretében az egyetem vezetői szerda délután az „Energiahatékony Intézmény”, valamint az „Energiatudatos Iskola” díjakat vehették át a Parlamentben. 

A program ötletgazdája és működtetője a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) Kft., amely 2011 óta a hazai zöld gazdasági szakmapolitikai stratégiaalkotás meghatározó szereplője. A Virtuális Erőmű Program célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. A VEP pályázataihoz bárki csatlakozhat, és ezzel kiaknázhatja a mások jó példáján alapuló gyors tanulás lehetőségét. 
 
A program keretében meghirdetett felhíváshoz, nevezetesen az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz két kategóriában is sikerrel csatlakozott a PTE és gyakorló iskolája: felsőoktatási intézményként elsőként nyert a pályázaton és viselheti az Energiahatékony Intézmény címet, míg a Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda az Energiatudatos Iskola címet.

Az Energiahatékony Intézmény Díj lényegében az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat második szintje. Amennyiben egy intézmény szeretné elérni ezt a szintet, akkor már megvalósult, sikeres, számszerűsíthető megtakarítást elért energiahatékonysági intézkedést kell tudni felmutatnia.

A PTE pályázaton való részvételét inspirálta egyrészt a világ egyetemeinek „zöld” mérőszámokon alapuló rangsora, amelyet minden évben összeállít a University of Indonesia a fenntartható környezeti fejlődés elősegítésére, támogatására, és amely listán a Pécsi Tudományegyetem szépen halad egyre feljebb. Inspirálta másrészt az egyetem környezetfilozófiája, amelynek lényege, hogy bátorítja a legjobb gyakorlatot, újítást, irányítást a fenntarthatóságra, fenntartható gazdálkodásra vonatkozóan és a tudomány, oktatás segítségével formálja, erősíti az ökológiai tudatosságot.

A jövő generációk léte és életminősége nagyban függ attól, hogy már ma képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről és életünkről alkotott gondolkodásunkat, tudásunkat, majd erre alapozva életformáinkat és szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat, azaz fenntartható módon éljünk. Mindez olyan attitűdöt kíván, amelyet nem lehet elég korán elsajátítani, hiszen lényege abban rejlik, hogy természetes, magától értetődő legyen. A PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda szemléletformáló tevékenysége példaértékű, számtalan kreatív kezdeményezés elindítója, így méltán és megérdemelten viselheti egy éven keresztül az Energiatudatos Iskola címet és a hozzá kapcsolódó védjegyet.

Az Energiahatékony Intézmény- valamint az Energiatudatos Iskola Díjakat március 6-án vette át Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese és Jenei Zoltán kancellár. A pályázat fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az országgyűlés volt elnöke. A program vezetője Dr. Mezősi Balázs pécsi származású, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar volt hallgatója.


 

h i r d e t é s