h i r d e t é s

India nagyon kibukott Moszkvára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

India nagyon kibukott Moszkvára

2023. március 25. - 14:58

Az indiai hadsereg, a Kreml egyik fő megrendelője szerint Oroszország nem szállította le azokat a fegyvereket, amelyeket már kifizettek és Oroszország vállalta is a határidőket. A gyanú szerint az indiai hadieszközök az ukrajnai frontra kerültek.

Forrás: Foreign Affairs

Az indiai légierő a héten jelezte az ország parlamentjének, hogy nem kaptak megy Oroszország által szerződésben vállalt "jelentős hadianyag szállítmányt". A késedelemért Oroszország ukrajnai invázióját okolták, mivel az orosz erők készletei nagy mennyiségben semmisültek meg a fronton, amelye pótlására felhasználhatták az indiai hadsereg által vásárolt eszközöket is - írja a Business Insider.

Azt nem közölte a légierő, hogy pontosan milyen felszereléseket nem kaptak meg az oroszoktól, de a Reuters szerint Oroszországnak két Sz-400 Triumf légvédelmi rendszert kellett volna leszállítania. A jelentés szerint India emellett Moszkvára támaszkodik a Szu-30MKI és MiG-29 vadászrepülőgépekből álló flottájának alkatrészeinek beszerzésében is.

Oroszország már régóta India legnagyobb fegyverszállítója: a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) márciusi jelentése szerint Oroszország szállítja India fegyvereinek és katonai felszereléseinek mintegy 45 százalékát. Már ebben az elemzésben is felvetették, hogy Ukrajna lerohanása ártott Oroszország fegyverexportjának, mivel sok harceszközt az ukrajnai frontra irányítottak át, ahol súlyos veszteségeket szenvedett a haderejük.

Egy amerikai tisztviselő februárban azt mondta, hogy az orosz erők akut lőszerhiánnyal küzdenek, és a harckocsik is fogytán vannak. Számos jelentés szólt arról, hogy a fronton lévő orosz katonák panaszkodtak ellátási gondokra. A héten pedig arról számoltak be elemzők és hírszerzési dokumentumok, hogy már az orosz haderő elkezdte elővenni raktárról a T-54/55-ös harckocsikat.

Amint arra az Insider emlékeztet, márciusban Oroszország még mindig a nemzetközi fegyverbemutatókon hirdeti portékáit, annak ellenére, hogy az ukrajnai csapatoknak szovjet korabeli felszereléssel kell boldogulniuk. (Portfolio)