h i r d e t é s

Ismét lehetnek nagy viharok! Holnaptól még melegebb lesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ismét lehetnek nagy viharok! Holnaptól még melegebb lesz

2017. június 25. - 05:50

 

Vasárnap a nyári meleghez párás, fülledt idő társul, ismét többfelé lehetnek zivatarok jégesővel, felhőszakadással. - írja az Időjárás.hu.

Fotó: Dudics János - Forrás: idokep.hu

Hétfőtől dél felől szárazabb, és egyre melegebb légtömegek érkeznek, napról napra erősödik a kánikula.

Délelőtt sok lesz a felhő felettünk, csupán rövid időszakokra bukkanhat elő a nap. Szórványosan várható zápor, helyenként zivatar is előfordulhat.

Délután változóan, több helyen erősen felhős lesz az ég. Elszórtan záporok, néhol zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél időnként megélénkül, zivatarokban erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb hőmérséklet általában 28, 33 fok között várható, de délkeleten ennél melegebb, északnyugaton pár fokkal hűvösebb lesz.

Hétfő...

Hétfőn eleinte keleten még lehetnek felhők, de az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás. Csapadék nem várható. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. 28, 33 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kettősfronti hatás érvényesül, az összetett légköri helyzet hatására az előző napokban tapasztalt tünetek még erősödhetnek is. - írja a meteoklinika.hu.

Amennyiben fejfájással, migrénnel küszködött, akkor ezekre továbbra is számítania kell – az esetleges alvásproblémái szintén kiújulhatnak, megmaradhatnak. A hétvége ellenére is sokan nyűgösek, ingerültek lehetnek, csökken a teljesítőképesség és bizonyára észrevette, hogy nehezebben tud koncentrálni. Ilyen esetben igyon meg délelőtt 1-2 csésze jázminos zöld teát, kerülje a cukros üdítőket. Ha szívbeteg, akkor fokozottan kímélje magát, és a lehető legtöbb időt töltse pihenéssel.

Országszerte fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzést, légszomjat, mellkasi panaszokat tapasztalhat. Ha vérnyomásproblémákkal él, akkor szintén egy nehéz napra készüljön – ennek tükrében amennyire csak teheti, kerülje a megterhelő tevékenységeket, legyen az akár nehezebb fizikai munka, sportolás vagy nagyobb szellemi erőfeszítést igénylő feladat. A zivatarok idején felerősödhetnek az asztmás panaszok is, ezért a vihar elvonultáig maradjon inkább zárt térben és pihenjen le.

A szabadban folyamatosan ügyeljen az erős UV-sugárzásra, a déli órákban huzamosabb napon tartózkodás esetén mindenképpen használjon 30-40-es faktorszámú fényvédő szereket. Ne feledkezzen meg a szeme védelméről sem, viseljen bevizsgált napszemüveget.

Az utakon nagy lesz a balesetveszély. A napszemüveg használatával a baleseti kockázat is csökkenthető, hiszen így még alacsony napállás (napkelt, napnyugta) idején sem vakíthatja el a nap. A záporok, zivatarok területén csúszós utakra készüljön, illetve átmenetileg erős, viharos lökések csökkenthetik a menetstabilitást. Ingerült sofőrökre, tompa reflexekre számítson – vezessen fokozott körültekintéssel!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu


 

h i r d e t é s