h i r d e t é s

Iszonyú sokat fizetünk a szennyezett levegő miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Iszonyú sokat fizetünk a szennyezett levegő miatt

2015. május 03. - 15:48
0 komment

 

1.6 billió dollárba (442 billió forintba) került 2010-ben Európában a 600 000 idő előtti halálozás és a légszennyezettség okozta betegségek.

Az összeg, amit most először számoltak ki, a teljes EU GDP-jének kb az egytizede. - írja a vs.hu

Az 51 európai országból 10 a GDP-jének több, mint 20 százalékát fizeti ki a szennyezett levegő miatt. Az Európai Unióban 3 ilyen van, Magyarország közülük Bulgária után a llegtöbbet, 19 százalékot, miközben Svédország, Norvégia vagy Finnország csak kevesebb, mint 1 százalékot.

Ha az abszolút összeget nézzük, akkor sem sokkal jobb a helyzet: Magyarországon az EU-n belül a 8. legköltségesebb a légszennyezettség, több mint 40 milliárd dollárral, miközben Finnországban például csak 1.5.

A LÉGSZENNYEZETTSÉG ÁRA A GDP-HEZ KÉPEST ÉS ÖSSZESEN - VS.HU TÉRKÉP

A felfoghatatlanul sok 442 billió forint (a billió 10 a tizenkettediken) a légszennyezettség okozta korai halálozás és betegségek összeköltsége, amit most először számoltak ki, és a WHO tett közzé. Az összegből csaknem 0.9 billió dollár, vagyis 248 billió forint jut az Európai Unióra.

A légszennyezettség az egyik legkomolyabb környezeti egészségügyi kockázati tényező. Keringési és légzőszervi betegségeket, rákot, infarktust és agyvérzést okozhat. A WHO szerint a kis- és közepeds jövedelmű országokban ötször gyakoribb a légszennyezettség miatti korai halálozás, mint a gazdagabbakban

 

vs.hu

Posted by SEJT on 2015. május 3.

 

h i r d e t é s