h i r d e t é s

Itt a lista, finoman szólva kormányközeli professzorra bíznák az MTA-tól elvett kutatóintézetek irányítását

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Itt a lista, finoman szólva kormányközeli professzorra bíznák az MTA-tól elvett kutatóintézetek irányítását

2019. július 26. - 06:29

 

Augusztus 1-től az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) égisze alatt működnek tovább a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóintézetek, a hvg.hu pedig megszerezte az intézmény irányító testületébe jelölt kutatók névsorát. - írja a 168ora.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Czimbal Gyula

A 13 tagú irányító testületbe az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium 6-6 jelöltet delegál, elnökének pedig Palkovics László Maróth Miklós orientalista professzort, a PPKE BTK korábbi dékánját szánja, aki 2008 és 2014 között az MTA alelnöke is volt már.

Rajta kívül az ITM őket jelöli az irányító testületbe:

 • Gáspár Péter, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék
 • Grüner György kísérleti fizikus, University of California at Los Angeles Department of Physics and Astronomy
 • Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár
 • Kellermayer Miklós biológus
 • Mezei Ferenc fizikus, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont
 • Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem volt rektora

Ők pedig az MTA jelöltjei:

 • Ádám Veronika, Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Orvosi Biokémiai Intézet
 • Bokor József, az  MTA alelnöke, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék
 • Borhy László, az ELTE rektora, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Régészettudományi Intézet Ókori Régészeti Tanszék
 • Borsos Balázs, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet Etnológiai osztály
 • Freund Tamás neurobiológus, az MTA alelnöke, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
 • Pálfy Péter Pál matematikus, MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet

A hvg.hu szerint egyelőre nem világos, hogy Lovász László, az MTA elnöke elfogadja-e Maróth Miklós jelölését az irányító testület elnöki tisztségére. Mivel az irányító testületet maga Orbán Viktor miniszterelnök nevezi ki, az MTA-ról leválasztott kutatóintézetek függetlenségét sokan féltik az Orbán-kormánytól. Az Akadémiai dolgozók Fóruma korábban azt írta, hogy mérvadó kutató nem vállalhatja az irányító testület vezetését.

Az irányító testület gyakorlatilag teljhatalommal rendelkezik a kutatóintézetek felett, dönt a kutatóhelyek megalapításáról, átszervezéséről, megszüntetéséről, jóváhagyja a kutatási célokat és kiválaszthatja a kutatóintézetek vezetőit is. 

Maróth Miklóst 2015-ben még Áder János köztársasági elnök lehetséges utódai között emlegettek. Részt vett azon a jordániai díszvacsorán, ahol a miniszterelnök a terrorizmus támogatásával gyanúsított szaúdi üzletember, a néhai Gaith Pharaon mellett ült. 2017 októberében volt hír, hogy az Orbán-kormány 1,3 milliárd forintot ítélt meg az általa vezetett cég, az Avicenna Non-Profit Kft.-nek egy Makovecz Imre munkásságát bemutató központ megépítésére Piliscsabán. 2018 áprilisában a cég 150 millió forintot kapott működésre a Miniszterelnökségtől.

Ami a menekültválságot illeti, az orientalista professzor nézetei tökéletesen idomulnak az Orbán-kormányéihoz, 2016-ban legalábbis azt mondta, a muszlim hitűek integrációja Európában lehetetlen feladat, a muszlimok pedig magukkal hozzák azt a káoszt és azt a rendetlenséget, amely elől menekülnek. 

168ora.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s