h i r d e t é s

Itt a vég, veszélyben a kávé? Még meg lehet állítani a folyamatot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Itt a vég, veszélyben a kávé? Még meg lehet állítani a folyamatot

2019. május 27. - 11:09

 

Ha ilyen ütemben folytatódik a felmelegedés, lemondhatunk a szívünknek oly kedves feketéről. A globális éghajlatváltozás hatására a jelenleg rendelkezésre álló termőföldek nagy része alkalmatlan lesz kávétermesztésre.

Kávéföld - Forrás: Reddit

A kávétermesztés egyre körülményesebbé, mígnem lehetetlenné válik. Szükséges intézkedések hiányában 2050-re a kávé ára drasztikusan emelkedhet, és ennek eredményeképpen élvezeti cikkből könnyen luxus cikké válhat. 2080-ra teljesen eltűnhet az érzékenyebb, igényesebb fajta, a Coffea Arabica.

A kőolaj után a kávé a legnagyobb értékben gazdát cserélő áru a világkereskedelemben. Magától értetődő tehát, hogy egy, az iparágat sújtó válság beláthatatlan gazdasági következményekkel járhat.

A probléma természetesen összetett, hiszen nem pusztán gazdasági kérdésről van szó. A kávé sok millió ember megélhetését biztosítja. Ha tehát a kis piros bogyó eltűnik, az alaphangon 120 millió - a fejlődő országokban élő - ember életére lesz drasztikus hatással. Nem beszélve a világ gazdagabbik feléről, ahol az emberek nagy része nem csak fogyasztója ennek az élvezeti cikknek, de egyenesen nem tudja elképzelni a napját nélküle.  

Úton az ökológiai katasztrófa felé

A dolog hátterében azonban az ökológiai katasztrófa áll. Az örökzöld kávénövény az Egyenlítő mentén, a Rák- és Baktérítő közötti trópusi övezetben terem. Csak itt adottak a feltételek: a termékeny talaj, a kellő mennyiségű csapadék és a 15-24 Celsius-fokos évi középhőmérséklet.

A globális felmelegedés hatására jelentősen csökkenni fog a kávétermesztésre alkalmas termőterületek mennyisége. A kávécserjéket magasabban fekvő területekre kell ültetni. Ezzel veszélyeztetik az eddig érintetlen erdős területeket és az ott élő ökoszisztémát. Még annak ellenére is, hogy a kávécserje alapvetően az árnyékos területeket kedveli, elkerülhetetlenné válhat, hogy a termelő gazdák újabb és újabb erdőirtást hajtsanak végre. (sobors.hu)

Címkék: 

 

h i r d e t é s