h i r d e t é s

Itt vannak az első angol autók, amelyekben nem a jobb oldalon ül a sofőr

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Itt vannak az első angol autók, amelyekben nem a jobb oldalon ül a sofőr

2015. február 12. - 13:42
0 komment

 

Nagy-Britannia négy városában vezető nélküli autókat tesztelnek, a hivatalos próbaüzem szerdán indult – írja a The Independent.

A brit kormány összesen 19 millió fontot fordít a próbaüzemre, ami megközelítőleg 8 milliárd forintot tesz ki. A közlekedési kormányzat szakértői szerint a sofőrök nélküli autók közúti megjelenése és elterjedése 2030 előtt nem várható.

A sofőr nélküli autók tesztje London Greenwich kerületében, a háromszázezer lakosú közép-angliai Coventryben, a négyszázezres Bristolban, valamint a bő kétszázezres Milton Keynesben kezdődött. Az állami támogatású program beindításával egyidejűleg bejelentették, hogy a kormányzat olyan új szabályzást tervez, amely lehetővé tenné a technológia széles körben való alkalmazását.

A próbaüzem ideje alatt önműködő autók négy típusát tesztelik, köztük van egy kétszemélyes kompaktautó és egy városi kisautó is. A kocsik londoni bemutatásán a brit közlekedési miniszter, Claire Perry azt mondta: bár az önműködő autók fejlesztése még a kezdeteknél tart, az új technológia magában hordozza annak lehetőségét, hogy biztonságosabbá tegye a közlekedést, és felkeltse a befektetők figyelmét.

A tervek szerint tavasszal készül el az a szabályozás, amely meghatározza, hogy a vállalatok milyen feltételekkel tesztelhetnek vezető nélküli járműveket a közutakon, a jogszabály jövő nyártól tenné lehetővé a teszteket, autópályákon is. Csak olyan robotautókat engednének tesztelni, amelyekben ülne valaki, aki át tudja venni az autó feletti irányítását, ha arra szükség van.

463177788
Fotó: Anadolu Agency

Bár Európában a britek lépése úttörő jellegű, a világban már évek óta folynak kísérletek vezető nélküli autók tesztelésére. A Google a saját robotautójának közúti teszteléséért az Egyesült Államokban már 2010 óta lobbizik; Nevada állam 2012-ben már engedélyezte az önjáró autók használatát, míg San Joséban a tervek szerint ettől az évtől tesztelik a Google robotautóit. Néhány éve Kaliforniában is jóváhagyta a törvényhozás, hogy 2015-től a közutakon önjáró autók közlekedjenek.

463177664
Fotó: Anadolu Agency

Nemcsak Amerikában folyik azonban ilyen fejlesztés: tavaly januárban a CES-en egy kisebb francia cég,  az Induct mutatta be a 20 km/órás sebességre képes, és 8 személy szállítására alkalmas Naviát.

 

index.hu (Címlap Fotó: Dan Kitwood)


 

h i r d e t é s