h i r d e t é s

"Járványügyi katasztrófa van, minden lélegeztetőgép aranyat ér"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Járványügyi katasztrófa van, minden lélegeztetőgép aranyat ér"

2020. március 18. - 09:46

 

Míg az influenzánál csak súlyos esetekben, egyfajta szövődményként és lassan alakulhat ki tüdőgyulladás, a koronavírusnál ez szinte azonnal bekövetkezik. Ráadásul súlyosabb formában.

A kép illusztráció! - Forrás: koronavirus.gov.hu

Drámai bejegyzést tett közzé közösségi oldalán az egyik bergamói kórház orvosa. Azt írta: járványügyi katasztrófa van, és a betegek tünetei sokkal durvábbak az influenzánál, lassan lélegeztetőgép sincs elég. Késmárky András sürgősségi szakorvos is azt mondta az RTL Klub híradójában: a koronavírus okozta kétoldali tüdőgyulladás legfeljebb a kezdeti tünetekben hasonlít a influenzára. Az Operatív Törzs arra kéri a 60 évesnél idősebbeket, inkább ne menjenek közösségbe egy ideig.

Egy bergamói kórház orvosa írta ezt a hosszú posztot, máris majdnem harmincezren osztották meg a Facebookon. Úgy fogalmaz, a háború első frontjában harcol a koronavírus ellen.

Az orvos szerint napi 15-20 ember megy a sürgősségire, és majdnem mindről kiderül: kétoldali tüdőgyulladása van. Azt írja:

„A tüneteik sokkal durvábbak az influenzánál. Felejtsük el végre, hogy ez egy súlyos influenza.”

Hozzáteszi:

„Az intenzív osztály tele, minden lélegeztetőgép aranyat ér”. Az orvos szerint ugyanis a koronavírus lefolyása a szervezettől függ, gyógyítani nem lehet, legfeljebb csak támogatják a gyógyulást, és reménykednek.

A lélegeztetőgép működését megmutatta a híradónak a sürgősségi szakorvos. Késmárky András szerint ilyen eszközt egy átlagos influenzaszezonban nem, vagy alig kell használni. Ezért sem lehet a két betegséget összehasonlítani, legfeljebb a kezdeti tüneteket.

Azt figyelték meg az olasz orvosok Bergamóban, hogy maga a vírus okozza ezt a kétoldali, nagyon rapidan, nagyon gyorsan zajló, és nagyon rossz prognózist mutató, tehát nagyon rossz lefolyást mutató kétoldalú tüdőgyulladást.

Vagyis míg az influenzánál csak súlyos esetekben, egyfajta szövődményként és lassan alakulhat ki tüdőgyulladás, a koronavírusnál ez szinte azonnal bekövetkezik. Ráadásul súlyosabb formában.

Itt maga a vírus okozza az összes olyan szövődményt, és nemcsak azzal, hogy az immunrendszernek az állapotát megváltoztatja, különböző, eddig nem ismert folyamatokat is beindít, amivel tényleges súlyos szövődménnyel állunk szemben.

Ez pedig főként az idősebb, gyengébb szervezetűeknél lehet veszélyes.

Az idősebbeket a magyar operatív törzs is figyelmezteti: a 60 év felett állampolgárok kerüljék a közösségi rendezvényeket, és ne menjenek jelentős tömeg rendezvényre. (szmo.hu)

Az eddigi tapasztalatok szerint a fertőzöttek 80 százalékánál enyhe lefolyású a betegség, nagyjából 14 százalék esetében súlyos, és 5 százaléknál kritikus. A legnagyobb veszélyben továbbra is a 60 év felettiek és a más betegségben is szenvedők vannak. Világszerte 198 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük több mint 81 ezren már meggyógyultak, és 6 híjján 8 ezer ember halt bele a betegségbe.


 

h i r d e t é s