h i r d e t é s

Jászberényben óriási leépítésbe kezdett az Electrolux

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jászberényben óriási leépítésbe kezdett az Electrolux

2019. szeptember 10. - 15:38

 

A jászberényi gyárban jelenleg 1700 saját foglalkoztatású dolgozója van a cégnek, vagyis a leépítéssel a munkások nagyjából fele veszíti el az állását. 

Forrás: nyugatifeny.hu

Megszünteti a porszívógyártást jászberényi gyárában az Electrolux, így 800 ember veszíti majd el a munkáját. A svéd vállalat közleményben jelentette be: stratégiai vizsgálat után úgy döntött, hogy a hatékonyság növelése érdekében átszervezi magyarországi termelését. Ennek része a jászberényi üzem leépítése mellett az, hogy 100 millió eurót fektetnek a nyíregyházi gyáruk automatizációjába és digitalizációjába, ahol hűtőket gyártanak. A cég közlése szerint jelenleg is tájékoztatják a dolgozókat, és tárgyalnak a szakszervezettel. - írja az Index

Az Electrolux januárban jelentette be, hogy jelentősen átszervezné termelését, ennek érdekében pedig alaposan átvizsgálja, hogyan lehetne hatékonyabb. Ennek eredményeként jelentette be a cég a jászberényi gyár leépítését. Ezenkívül pedig még globálisan közel 900 nem termelő munkahely megszüntetését is tervezi a vállalat. Ezekkel a lépésekkel a cég évente hozzávetőleg 500 millió svéd koronát, vagyis nagyjából 15,4 milliárd forintot takarítana meg 2022-től.  

Ezzel párhuzamosan tavaly egy 4-5 milliárd koronás beruházási programot is hirdetett a cég, ennek része a most bejelentett 100 millió eurós, vagyis 33 milliárd forintos beruházás a nyíregyházi hűtőgépgyártásba, igaz, nem valószínű, hogy ez jelentős számú új munkahellyel jár majd. 

Az egykori Lehel hűtőgépeket gyártó jászberényi gyárát 1991-ben vette meg a svéd Electrolux. A porszívók gyártását 2004-ben hozta Magyarországra a cég Svédországból, nagyrészt azért, mert itt jóval alacsonyabb volt a munkaerő költsége. Mostanra viszont már nem éri meg itt termelni, hiszen ugyanezt a munkát jóval olcsóbban el tudják végezni Ázsiában, éppen ezért most oda szervezi ki a termelést a gyár. A porszívók helyett a cég ígérete szerint high-end okoshűtőket gyártanak majd.

A jászberényi gyárban jelenleg 1700 saját foglalkoztatású dolgozója van a cégnek, vagyis a leépítéssel a munkások nagyjából fele veszíti el az állását. A vállalat nyíregyházi üzemében további ezer fő, budapesti központjában száz fő dolgozik, így a cégnek nagyjából 2000 alkalmazottja marad majd az országban az átszervezés után. (index.hu)

A leépítés hírére reagálva a kormány is kiadott egy közleményt, amely szerint a Pénzügyminisztérium fokozott figyelemmel kíséri az Electrolux jászberényi üzemében dolgozók sorsát. A minisztérium szerint  a munkájukat elvesztő dolgozók helyzetét segítheti, hogy csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 5 ezer betöltetlen versenypiaci álláshely van a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat augusztus végi adatai szerint. Emellett mobilitási támogatás és a megyében már beindult munkaerő-piaci reformprogram is segítheti a dolgozókat, amelynek részeként az érintett munkavállalók elhelyezkedését szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerőpiaci programokba való bevonással is segítik. (index.hu)


 

h i r d e t é s