h i r d e t é s

Jelentősen csökkenti az orosz olaj felhasználását a Mol-leány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Jelentősen csökkenti az orosz olaj felhasználását a Mol-leány

2022. november 19. - 07:17

A Slovnaft a jelenlegi 95-ről 60 százalékra csökkenti az orosz nyersolaj felhasználását jövő év végéig. Az átállás nem ígérkezik egyszerűnek a szlovák vállalat szerint.

A kép illusztráció! - Forrás: Ma7

Szlovákia egyetlen olajfinomítóját, a pozsonyit üzemeltető Slovnaft jövőre 95-ről 60 százalékra csökkenti az orosz nyersolaj felhasználását, a kieső mennyiséget másfajta keverékkel pótolja majd, hogy megfeleljen az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankcióknak – jelentette be a társaság pénteken a Reuters tudósítása szerint.

A Mol szlovák leányvállalata napi 124 ezer hordó kőolajat dolgoz fel, finomított termékeit pedig a közép-európai térség számos piacára exportálja. A cég jelenleg döntő többségben a Barátság kőolajvezetéken érkező oroszországi nyersanyagot dolgoz fel, mostantól azonban felgyorsítja a részleges leválást az orosz olajról.

A tervezett átállás az Európai Unió orosz nyersolajimportra vonatkozó embargójával összhangban zajlik, amelynek célja, hogy 90 százalékkal csökkentse az unióba irányuló orosz nyersolajimportot.

Bár a brüsszeli megállapodás értelmében Szlovákia – Magyarországgal és Csehországgal együtt – felmentést kapott a csővezetékes behozatal tilalma alól, a mentesség azonban nem terjed ki az orosz kőolajból előállított üzemanyagok exportjának nagy részére, ami kihívást jelent a Slovnaftnak.

A Slovnaft a hírügynökséggel azt közölte, hogy a szlovák piacra vonatkozó kivételeknek köszönhetően az orosz olaj bekeverését bizonyos mértékig megtarthatja az olajmixében, és egy ideig Csehországba is exportálhat üzemanyagokat.

Azzal számolunk, a jelenlegi hazai és cseh piaci részesedésünk megtartása mellett jövőre az éves volumen körülbelül 60 százalékát dolgozhatjuk fel REBCO-ból (orosz keverékkel), a többit pedig alternatív forrásból kell fedeznünk exportcéljainkra

– mondta Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője, hozzátéve, hogy a finomítói kapacitást a jelenlegi szinten szeretnék tartani.

A Csehországba irányuló exportra vonatkozó kivétel 2023. december 5-én jár le, ami miatt a Slovnaftnak tovább kell majd csökkentenie az orosz olaj felhasználását.

A Slovnaft az előállított gázolaj mintegy 62 százalékát exportálja, ebből 27 százalékot a Csehországba, ötödét pedig Ausztriába, de a benzin, repülőüzemanyagok és egyéb olajszármazékok nagyobb részét is a külpiacokon értékesíti.

2023 nem lesz könnyű, és elképzelhető, hogy a feldolgozási nehézségek csak az üzemeltetés során válnak majd nyilvánvalóvá

–  hangsúlyozta a vállalat.

Marek Senkovic, az olajvállalat vezérigazgatója egy szeptember végi interjúban 200 millió euróra becsülte az átállás várható költségeit. (vg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky