h i r d e t é s

Jó üzlet a film és műsorgyártás hazánkban, főleg a nagyobb piaci szereplőknek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jó üzlet a film és műsorgyártás hazánkban, főleg a nagyobb piaci szereplőknek

2018. augusztus 16. - 08:14

 

Nem csak a külföldi megaprodukcióknak éri meg Magyarországon dolgozni, de a hazai film-, videó- és televízió műsorgyártó vállalkozások összárbevételének növekedése is töretlen 2013 óta – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

Forrás: pxhere.com

A szektor meglehetősen fragmentált, hiszen a több százmilliós költségvetésű filmeket, műsorokat gyártó cégek mellett, ide tartoznak például az esküvői videók készítéséből élő egyszemélyes vállalkozások, valamint a különböző utómunkálatokat készítő cégek is. A működő cégek száma 2014 óta enyhe csökkenést mutat. Jelenleg több mint 3500 ilyen profilú vállalkozás működik hazánkban. A cégszám csökkenése elsősorban a legkisebbeket érintette.

A 100 millió forintnál kisebb árbevételt elért cégek esetében folyamatos csökkenés mellett, 2016 és 2017 között jelentős számú kis cég tűnt el a piacról. Ezzel szemben a 100 és 1000 millió forint közötti árbevétellel rendelkező cégek száma nem változott számottevően, az 1 milliárd árbevétel fölötti vállalkozások száma pedig még emelkedett is.

Jól megfigyelhető, hogy a szektor teljesítményét zömmel az 1 milliárd árbevétel fölötti cégek érték el. A középső szegmensben az árbevétel növekedés 2015-ben megállt, majd lassú csökkenésének indult, míg a legkisebb piaci szereplők árbevételének alakulása is hasonlóképpen alakult, de náluk 2017-ben indult a bevétel csökkenésnek.
Szintén kedvező képet mutat a felszámolási eljárások számának 2014 óta tartó folyamatos csökkenése, és a kényszertörlések számának 2015 óta elindult fogyatkozása is. Ugyanakkor a cégszámhoz mérten viszonylag magas végrehajtási eljárások száma azt mutatja, hogy a fizetési fegyelemmel vannak még gondok.  A szektor cégfluktuációs indexe (CFI), amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, az országos átlag közelében volt 2014 és 2016 között, de a tavalyi évben már csökkenésnek indult.
A piaci szereplők 2014 és 2017 között több mint 716 millió forint vissza nem térítendő uniós pályázati forráshoz jutottak hozzá. Ez a szám elenyésző a gazdaságfejlesztési programokban allokált forrásokhoz képest, ugyanakkor a Nemzeti Filmalap, valamint a Nemzeti Kulturális Alap költségvetéséből évről-évre nagyságrendileg jóval több forrás érkezik a szektor szereplőihez- zárja elemzését Hantos Zoltán, a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.   


 

h i r d e t é s