h i r d e t é s

Jobb később, mint soha: A NAIH is arra figyelmeztet, hogy veszélyes a katari világbajnokság hivatalos applikációja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Jobb később, mint soha: A NAIH is arra figyelmeztet, hogy veszélyes a katari világbajnokság hivatalos applikációja

2022. november 22. - 08:58

Megfigyelhetik azokat a mobilokat, amelyekre a helyben kötelezővé tett applikációkat feltelepítik.

A kép illusztráció! - Forrás: Gearrice

A franciák, a norvégok és a németek már november közepén figyelmeztették azokat, akik Katarba készülnek a foci világbajnokságra, hogy azok az alkalmazások, amelyeknek a letöltését elvárja az emírség az országba érkező szurkolóktól, nagyon komoly adatvédelmi kockázatot jelentenek.

Ennek örömére november 22-én, napokkal azután, hogy elindult a világbajnokság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is úgy érezte, ki kell adnia egy figyelmzetetést, miszerint ezek a kötelezően letöltendő alkalmazások veszélyesek.

Közleményüket azzal kezdik, hogy azoknak, akik kiutaznak a vébére, két applikációt kell letöltenie, „a mérkőzések követéséhez és a helyi metró ingyenes használatához kiadott hivatalos világbajnokság alkalmazást (Hayya) és egy Covid-követő alkalmazást (Ehteraz)”.

Ez a két app viszont „rendkívül széles jogosultságokat kér”, és ahogy a NAIH is írja „több európai adatvédelmi hatóság által végzett szakértői technikai elemzés alapján”, ezek az applikációk „az eszközök illetve a felhasználói viselkedés figyelését és nyomon követését teszik lehetővé”.

Ezért a NAIH „fokozott körültekintésre inti az alkalmazásokat telepítőket”.

Pontosabban azt javasolja, hogy mindenki használjon külön telefont az applikációk telepítéséhez, de ha ez nem lehetséges, akkor ezeket az appokat mindenki azonnal törölje a telefonról, amint visszatért Magyarországra. Pontosabban úgy fogalmaznak: „ez esetben a Hatóság javasolja a telefonon tárolt személyes adatok eltávolítását, tekintettel arra, hogy azok az alkalmazások telepítésével a katari hatóságok számára hozzáférhetővé válnak.”(444.hu)