fbpx Jót oligarcháztak az EP-képviselők a Babiš botrányon felbuzdulva | CIVILHETES

h i r d e t é s

Jót oligarcháztak az EP-képviselők a Babiš botrányon felbuzdulva

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jót oligarcháztak az EP-képviselők a Babiš botrányon felbuzdulva

2021. május 19. - 19:13

 

“Búcsút kell intenünk minden politikus oligarchának, hogy többé ne kaphassanak pénzt az európai költségvetésből” - fejtette ki lapunknak Tomáš Zdechovský cseh néppárti EP-képviselő annak apropóján, hogy az Európai Parlament szerdán vitát tartott az Andrej Babiš cseh miniszterelnök összeférhetetlenségét megállapító brüsszeli vizsgálat eredményeiről.

Babiš és Orbán - Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

A képviselő-testület az elmúlt években többször napirendre tűzte a mezőgazdasági pénzekkel való csehországi visszaéléseket a kormányfő valószínű érintettsége miatt. De ez volt az első alkalom, hogy az Európai Bizottság lezárult vizsgálatának az ismeretében tárgyalt a témáról. A revízió feltárta, hogy Andrej Babiš felhasználta a befolyását arra, hogy az általa alapított Agrofert mezőgazdasági-vegyiipari vállalat uniós támogatásokhoz jusson. Ezzel megsértette az EU összeférhetetlenségi szabályait. A politikus hiába helyezte vagyonkezelői alapokba a vállalkozásait miután kormányfővé választották, továbbra is felügyelte az oda befolyó uniós forrásokat. A becslések szerint az Agrofert 6,3 és 11 millió euró közötti összeget kaphatott a közösségi büdzséből.

A parlamenti vita résztvevőinek túlnyomó többsége sürgette, hogy Babiš fizesse vissza a támogatásokat, és vonja ki magát az Európai Unió állam- és kormányfői tanácsának a költségvetési juttatásokról szóló döntéseiből. Monika Hohlmeier, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának német néppárti elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy “Csehországban oligarchák tették rá a kezüket az EU-s pénzekre, és ezzel kiszipolyozzák a polgárokat”. Párttársa, a román Siegfried Mureșan figyelmeztetett, hogy az európai adófizetők pénze “nem arra szolgál, hogy oligarchákat hízlaljunk rajta”.

Egyedüli magyar felszólalóként a DK-s Rónai Sándor arról beszélt, hogy sokan unják már a korrupt kormányfők simlijeiről szóló jelentéseket és jegyzőkönyveket olvasni. Az EU csak akkor lesz sikeres, ha képes lesz megelőzni a bűnöket, és felelősségre vonni az elkövetőket.

Johannes Hahn költségvetési biztos közölte, hogy az Agrofert egy fillér uniós támogatást sem kap. Jelenleg a cseh hatóságok vizsgálják a bizottsági megállapításokat és ajánlásokat. Az esetleg visszatérítendő pénz a prágai kincstárba fog befolyni. A politikus az EP támogatását kérte ahhoz a törvényjavaslathoz, amely előírná a közösségi források kedvezményezettjeinek pontosabb nyilvántartását, és az érdek-összefonódáson kapott politikusok, üzletemberek kizárását a finanszírozásból.

Az Európai Parlament júniusban állásfoglalást fog elfogadni a Babiš-ügyről, amely többek között felszólítja a bizottságot, hogy aktiválja a jogállami mechanizmust, és sújtsa pénzbüntetéssel azokat, akik a normák felrúgásával megkárosították az uniós költségvetést — mondta lapunknak Tomáš Zdechovský. A képviselő — aki kormánykritikus fellépései miatt halálos fenyegetéseket kapott, és emiatt rendőri védelem alatt áll a családjával együtt — maffiaállamnak és banánköztársaságnak nevezte a Babiš által kiépített rendszert, amelyben megfélemlítik és ellehetetlenítik a kormányfőt és környezetét bíráló állami tisztségviselőket. Parlamenti hozzászólásában az apját idézte, aki szerint “aki elaszik a demokráciában, diktatúrában fog felébredni”. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s