fbpx Jövőt a diákoknak! - Tüntetés a felsőoktatás megmentéséért | CIVILHETES

h i r d e t é s

Jövőt a diákoknak! - Tüntetés a felsőoktatás megmentéséért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jövőt a diákoknak! - Tüntetés a felsőoktatás megmentéséért

2019. április 23. - 20:22

 

2012-ben a kormány az államilag támogatott férőhelyek lecsökkentésével nyílt anyagi cenzust akart bevezetni a felsőoktatásban, de az egyetemisták és középiskolások összefogtak, és a tanáraik, szüleik támogatásával sikerült megakadályozniuk a tervezet legégetőbb pontjainak életbe lépését. 

Forrás: Jövőt a diákoknak! / Facebook

Most a kormány a 2020-ban életbe lépő nyelvvizsga-törvénnyel burkolt anyagi cenzust vezetne be a felsőoktatásba: mivel az ország legtöbb iskolájában silány a nyelvoktatás minősége, ezért szinte csak az mehet egyetemre, akinek a szülei meg tudják fizetni a drága magánórákat. A felsőoktatásba való felvétel nyelvvizsgához kötése diákok ezreit szoríthatja ki az egyetemekről és főiskolákról.

Napjainkban kiemelkedően fontos szerepe van a nyelvtudásnak. Azt azonban elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a nyelvoktatás színvonalának jelentős fejlesztése és a tanárhiány orvoslása helyett a döntéshozók arra használják fel a problémát, hogy diákok tömegeitől vegyék el a továbbtanulás esélyét. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a kormányközeli Magyar Nemzet adatai szerint az elmúlt években a felsőoktatásba jelentkezők csupán 45%-a, a felvettek mindössze 55%-a rendelkezett minimum középfokú nyelvvizsgával.

A HVG Diploma2018 kiadványát böngészve, további lesújtó adatokat találtunk: az intézkedés különös mértékben sújtja a leendő pedagógusnak és ápolónak tanuló hallgatókat, ezzel elmélyítve az oktatásban és egészségügyben ma is tapasztalható komoly munkaerő-hiányt. Nem rendelkezett nyelvvizsgával (2017-ben) a felvett hallgatók között:

 • a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karára frissen felvett hallgatók 68%-a
 • a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karára frissen felvett hallgatók 48%-a
 • a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karára felvett leendő egészségügyi tanárok 75%-a
 • a Károli Gáspár Református Egyetemre felvett leendő pedagógusok 65%-a
 • az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára felvett leendő tanítók, pedagógusok 77%-a

Különösen képmutatónak tartjuk az intézkedést abból a szempontból is, hogy a törvénymódosítást megszavazó Országgyűlés képviselőinek 62%-a, azaz közel kétharmada nem rendelkezik középfokú nyelvvizsgával - köztük Magyarország miniszterelnöke sem. Abszurdnak tartjuk, hogy hazánkban bárki lehet miniszterelnök nyelvvizsga nélkül, de egyetemista és főiskolás nem.

Itt az ideje tehát, hogy a döntéshozók nekilássanak a nyelvoktatás problémáinak rendezéséhez.

Április 26-án délután 4-kor a Parlament elé vonulunk,

és követeljük a kormánytól, hogy az ország összes iskolájában biztosítson színvonalas nyelvoktatást; és amíg a feltételek nem adottak minden egyes diák számára a középfokú nyelvtudás elsajátításához, addig azonnali hatállyal vonja vissza a kötelező nyelvvizsga bevezetését.

A tüntetést középiskolások és egyetemisták szervezik, de diáktársaink mellett szüleinket, nagyszüleinket, tanárainkat, és minden felelős állampolgárt szeretettel várunk, mert csakis együtt menthetjük meg a magyar felsőoktatást!

Eseményoldal: https://www.facebook.com/events/1140079612833470/

A tüntetéshez hivatalosan csatlakoztak az alábbi szervezetek:

 • Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)
 • Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)
 • Szabad Egyetem
 • Hallgatói Szakszervezet
 • Szülői Hang közösség
 • Független Diákparlament

A szervező diákok nevében: Sipos Ferenc Norbert, Fehér Alexandra és Gyetvai Viktor

 

Az intézkedés miatt korábban a Miskolci Egyetem rektora is aggodalmát fejezte ki, Székely László ombudsman alapjogi szempontból aggályosnak nevezte, valamint több vidéki középiskola igazgatója is arról számolt be, hogy alig találni nyelvtanárt ma Magyarországon, aki hajlandó a közoktatásban tanítani.


 

h i r d e t é s