h i r d e t é s

Kamatfigyelő: minden a JTM-változásokról szól, de hogy alakulnak a jelzálogkamatok?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kamatfigyelő: minden a JTM-változásokról szól, de hogy alakulnak a jelzálogkamatok?

2018. október 11. - 12:21

 

A Bank360 összegyűjtötte a legfontosabb változásokat, amelyekkel érdemes a hiteligénylőknek tisztában lenniük.

Forrás: pxhere.com

Kétségkívül a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) szabályozása a legnagyobb esemény októberben a lakáshitelek piacán, azért érdemes figyelemmel követni, hogyan alakulnak a kamatok most, hogy javában benne vagyunk az őszben. 

Raiffeisen Bank: a pénzintézet módosította a 6 hónapos kamatperiódussal kínált jelzáloghitelek kamatait 3,65 százalékról 3,97 százalékra. A referenciakamat 0,31 százalékról 0,32 százalékra módosult.

Sberbank: a Sberbank egy éves hitelének referenciakamata 0,52 százalékról 0,57 százalékra emelkedett, míg a 6 hónapos változó kamatozásnál 0,31 százalékról 0,32 százalékra emelkedett.

Oberbank: a 3 havi kamatperiódusú hitel referenciakamata 0,17 százalékról 0,19 százalékra emelkedett.

CIB Bank: az egy éves kamatperiódusú hitel referenciakamata 0,52 százalékról 0,57 százalékra módosult.

MKB Bank: a hathónapos kamatperiódusú jelzáloghitel referenciakamata 0,37 százalékról 0,32 százalékra csökkent. A 12 hónapos jelzáloghitelé pedig 0,54 százalékról 0,57 százalékra. Az MKB ezen túl megújította jelzálogtermékeit, kamatkedvezményt ezen túl jövedelemérkeztetésre ad.

OTP Bank: a hat hónapos jelzáloghitelek referenciakamata 0,17 százalékról 0,19 százalékra.

K&H Bank: a referenciakamat a 3 hónapos kamatperiódusnál 0,17 százalékról 0,19 százalékra, az egy éves kamatperiódusnál 0,52 százalékról 0,57 százalékra módosult. A 3 éves kamatperiódusú jelzáloghitel értékesítése megszűnt.

Erste Bank: a hat hónapos referenciakamat 0,31 százalékról 0,32 százalékra nőtt. Megszűnt a 3 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel értékesítése.

Gránit Bank: a három hónapos kamatperiódusú jelzáloghitelek referenciakamata 0,26 százalékról 0,19 százalékra módosult.

Budapest Bank: a 6 hónapos kamatperiódusú hitelnél a referenciakamat 0,07 százalékról 0,32 százalékra emelkedett.

Egyértelműen a JTM-szabályok változása határozhatja meg most a lakossági jelzáloghitel-igénylések irányát a Bank360 szerint. Ahogy a fentiekből is látszik, többnyire a rövid kamatperiódusú lakáshitelek referenciakamata módosult, a hosszú hitelek kamatai érintetlenül maradtak október kezdetével. A JTM alakulása a jegybanki terveknek megfelelően a biztonságosabb és kiszámíthatóbb rögzített kamatozású jelzáloghitelek felé terelik a lakosságot.

Hitelfelvétel előtt mindig érdemes áttekinteni a piaci kínálatot, hiszen egy-egy döntéssel akár több százezer forintot is megspórolhatunk, hiszen például a bankok többsége visszatéríti az induló díjakat. A megfelelő kölcsön felkutatásában segíthet a Bank360 lakáshitelkalkulátora.


 

h i r d e t é s