h i r d e t é s

Kanada aggódik Magyarország oktatási törvényének szigorítása miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kanada aggódik Magyarország oktatási törvényének szigorítása miatt

2017. május 05. - 07:13

 

Isabelle Poupart, Kanada magyarországi nagykövete az alábbi nyilatkozatot teszi közzé a mai napon Magyarország 2011. évi nemzeti felsőoktatásról szóló törvényének közelmúltbeli módosításáról:

Isabelle Poupart, Kanada magyarországi nagykövete - Forrás: huncs.hu

Kanada komoly aggodalommal tekint azokra a módosításokra, melyek veszélyeztethetik Magyarországon a tanszabadságot és a Közép-európai Egyetem (CEU) működését. Üdvözöljük a magyar vezetők szombaton kinyilvánított elkötelezettségét az oktatási törvény módosításának kérdésében, ugyanakkor sürgetjük, hogy a szavakat mihamarabb érdemi tettek kövessék.

Nyomon követtük azt az erőteljes és kitartó mozgósítást, mely a tanszabadság és a CEU támogatása érdekében indult Magyarországon és külföldön. Kanadában egyetemi tanárok és oktatási intézmények – köztük az Albertai Egyetem, a montreáli Québeci Egyetem, a Torontói Egyetem, a Nyugati Egyetem és az Egyetemi Tanárok Kanadai Szövetsége – aggodalmukat fejezték ki a CEU jövője miatt. Mint Magyarország régi barátja és szövetségese, Kanada ösztönzi a konstruktív párbeszéd kialakítását, mely elvezethet ennek az ügynek a gyors és hatékony megoldásához.

A CEU nagy nemzetközi hírnévnek örvendő intézmény, 130 nemzetből álló egyetemi közösségének számos kanadai hallgató és egyetemi tanár is tagja. Kanada határozottan támogatja azt a nélkülözhetetlen szerepet, amit az egyetemek, a civil szervezetek és a szabad sajtó játszik a nyílt, prosperáló, befogadó és demokratikus társadalmakban.

http://www.canadainternational.gc.ca/hungary-hongrie/Statement_Restrictive_Amendments_Education_Law-Declaration_Modifications_Restrictives_Loi_Education.aspx?lang=hun


 

h i r d e t é s