h i r d e t é s

Kanada felé veszik az irányt a szír menekültek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kanada felé veszik az irányt a szír menekültek

2015. december 10. - 08:39
0 komment

 

Megkezdődött a szíriai menekültek szállítása Kanadába a közel-keleti menekülttáborokból, jelentette be Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Forrás: 24.hu

Hangoztatta, hogy a szíriai menekültek letelepítésével kormánya a kanadaiaknak és a nemzetközi közösségnek is megmutatja: teljesíti kötelezettségeit, és tisztában van vele, hogy többet tud tenni ezekért az emberekért - írja a 24.hu.

Az első, 416 szíriai menekültet szállító katonai repülőgép helyi idő szerint csütörtökön érkezik Jordániából a torontói repülőtérre.

“Nagy nap lesz ez” – mondta a miniszterelnök.

A második repülőgép szombaton érkezik Montrealba, de Trudeau nem mondta meg, hányan lesznek a gépen, és honnan érkeznek. E két város repülőterén fogadják a továbbiakban is a menekülteket, és onnan 36 kanadai városba szállítják őket tovább.

John McCallum migráció- és menekültügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy Kanada 2016 márciusáig legalább 35 ezer szíriai menekültet fogad be. A letelepítési program keretében az idén összesen tízezer szíriai érkezik, majd a rákövetkező három hónapban még további 25 ezer. A menekültek zöme jelenleg jordániai és libanoni menekülttáborokban él.

“Igazi lelkesedés lett úrrá a kanadaiakon, és nem gondolom, hogy ezek végleges számok” – fogalmazott McCallum.

A kanadai kormány hivatalos adatai szerint eddig 12 ezer szíriai menedékkérelem érkezett a hatóságokhoz, és 1500-at már méltányoltak.

 

24.hu


 

h i r d e t é s