h i r d e t é s

Kapura emlékeztető valamit fotózott a Curiosity a Marson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kapura emlékeztető valamit fotózott a Curiosity a Marson

2022. május 13. - 06:52

 

A kép elkezdett a közösségi médiában is cirkulálni, és annyi biztos, hogy valóban a NASA-tól származik, és a Curiosity marsjáró készítette május 7-én.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A különleges sziklaformációk idegen égitesteken könnyen beindítják bárki fantáziáját. Tavaly év végén például a kínai rover fényképezett valamit a Holdon, ami elsőre egy kunyhóra emlékeztetett – mint utóbb kiderült, természetesen nem az volt.

A Marson azonban annyi rover tevékenykedik, és küld képeket, hogy ezeken óhatatlanul is akad valami érdekesség már a nagy számok törvénye miatt is. A legutóbbi ilyen képről (hosszú idők óta a legérdekesebbről), ami elsőként a közösségi felületeken kezdett el terjedni, egyebek közt az IFLScience is írt.

A két képet valóban a NASA Curiosity járműve készítette május 7-én a Mast Camera (Mastcam) rendszerével, a NASA archívumában például itt érhető el az alább látható kép – ez egyébként a legnagyobb felbontású fotó az érdekes formációról, vagy ahogy lelkes konteósok állítják, a „kapuról”.

GIGAPAN oldalon megtekinthető ez a hely egy színezett és jobb minőségű képen, igaz, más perspektívából.

Azt mindenképp el kell ismerni, hogy ez a kép első pillantásra valóban elég izgalmas, sőt talán az izgalmas sziklaformációk okozta optikai csalódások közül is kiemelkedik az eddig a különböző égitesteken készült felvételek közül. Ám ahogy sajnos a Holdon található kunyhóban sem egy apró holdmanó üldögélt, úgy valószínűleg ez sem egy bejárat a kis zöld emberkék tanácstermébe, egyszerűen csak egy sziklavájat, amely úgy fest a fekete-fehér felvételen ebből a szögből, mint Mória kapuja. Legalábbis eddig százból százszor a sziklaformáció győzött, mint megoldás az egzotikusabb magyarázatokkal szemben. (Rakéta)


 

Kommentek

h i r d e t é s